Rovnováha mezi dávat a brát musí být. Nevydávejte ze sebe vše pro ostatní, kteří vám nedají nic nazpět. Hlavně, pokud jde o lásku

Rovnováha mezi dávat a brát musí být. Nevydávejte ze sebe vše pro ostatní, kteří vám nedají nic nazpět. Hlavně, pokud jde o lásku
Říká se, že každému vztahu je dáno určité množství lásky. Pokud jeden dává až příliš velké množství této lásky, druhému už nezbývá mnoho, co by mohl dát. To většinou vede k záhubě vztahu. 

Toto pořekadlo může platit nejen pro vztahy partnerské, ale také pro vztahy přátelské. Občas máme nutkání udělat pro svého milovaného maximum. Zapomínáme ale na sebe. Nechceme být sobečtí a snažíme se, aby byl náš partner šťastný. To může mít ale hned dvě riskantní úskalí. 

Opičí láska 

Někdy se snažíme svou lásku dávat najevo až příliš. Je samozřejmě naprosto v pořádku starat se o to, aby náš partner byl šťastný. Je ale taky třeba si připustit, že ne ke všemu nás potřebuje. Svou snahou občas svou milovanou polovičku dusíme a stejně tak i náš vztah. Dopřejme svému partnerovi dostatek času pro sebe a také dostatek prostoru na to, aby mohl nejen budovat své štěstí sám, ale také aby se mohl starat o štěstí naše. Naučit se brát je stejně důležité, jako se naučit dávat. 

Když síly dochází 

Dlouhou dobu jste byli zvyklí dělat vše, co podle vás váš partner potřebuje k životu a štěstí. Brzo se dostanete do fáze, kdy bude vaše snaha považována za samozřejmost. A to může velmi nepříjemně ovlivnit vaši psychiku. Může se stát, že budete vyčerpaní a pomoc nebude zcela ve vašich silách. Bude ale očekávána tak, jako tomu bylo doposud. Tato situace může vyústit v hádky, nebo vaše velmi nepříjemné vyčerpání a velkou míru stresu. 

Když síly dochází, Tato situace může vyústit v hádky
Když síly dochází, tato situace může vyústit v hádky | Zdroj: VGstockstudio / Shutterstock

Pocit méněcennosti 

Dříve nebo později se ve většině případů dostanete do fáze, kdy si začnete uvědomovat, že chcete také dostávat. Chcete se cítit milovaní. Víte, že máte nárok na lásku a oporu, ale nedostává se vám jí. A v tuto chvíli už je náročné to měnit. Vaše okolí/partner se naučili přijímat přemíru vaší lásky, ale nenaučili se ji dávat i vám. Vy se tak můžete cítit méněcenní a nemilovaní. 

Rada na závěr 

Naučte se přijímat projevy lásky a pomoc od druhých lidí. Uvědomte si, že máte právo být posloucháni a milováni. Dejte si vzájemně dostatek prostoru, ale také pocit, že jste tady vždy pro sebe. Pokud o to ten druhý v konkrétní situaci opravdu stojí. 

Zdroj článku:
  • Autorský text