Přešlapy ti pomohou najít hranice. Někdy to ale bývá bolestná zkušenost

Přešlapy ti pomohou najít hranice. Někdy to ale bývá bolestná zkušenost
Jedním z nejdůležitějších klíčů ke spokojenému životu je hledání a vymezování vlastních hranic. Když je neznáš nebo si je neumíš uhlídat, nebudeš se cítit komfortně, protože často budeš dělat věci, které nejsou v souladu s tvou osobností.

 Udělat občas něco proti své vůli neuškodí, obzvlášť, když tím prokážeš služby svým nejbližším, ale když se to děje často, vede to k nespokojenosti, stresu a pocitu, že je toho na tebe moc. Hledání vlastních hranic může být dost náročné. Často je objevíme náhodou, díky přešlapům a různým chybám.

Hranice objevíme většinou až tehdy, když je překročíme 

Vlastní hranice bohužel většinou neznáme dopředu. Problém s jejich vymezováním souvisí mimo jiné s touhou vyhovět ostatním lidem. Určitě jsi to už někdy zažil. Měl jsi pocit, že máš spoustu povinností, ale ozval se kamarád, že potřebuje s něčím pomoct nebo posedět a vypovídat se. Souhlasil jsi, přece bys ho nenechal na holičkách. Svoje úkoly jsi pak dodělával dlouho do noci a další den jsi byl unavený.  

Možná sis řekl, že to přesto stálo za to. Kamarád pro tebe hodně znamená a únava nebyla tak silná, aby sis vyčítal, že jsi nezůstal doma. V tom případě je vše v pořádku. Jestli sis ale vyčítal, že jsi souhlasil, došlo k překročení tvých hranic, časových možností, vyčerpání zásob tvé energie a síly. Pak by ses měl poučit: Tvé potřeby jsou na prvním místě. Příště si s kamarádem jen krátce zatelefonuješ, navrhneš mu jiný termín, nebo s omluvou odmítneš. Dobrý přítel to pochopí a nebude se zlobit. Jestliže bude reagovat negativně, ba dokonce se urazí, je na místě přemýšlet, zda má tento člověk ve tvém životě místo. 

Objevení vlastních hranic, limitů je neskutečně důležité
Objevení vlastních hranic, limitů je neskutečně důležité | Zdroj: Mike_shots/ Shutterstock

I bolestivé zkušenosti jsou důležité 

Příklad, o kterém jsme mluvili, není zrovna bolestivým. Zmeškané povinnosti jsi dohnal, únavu jsi zahnal kávou nebo odpoledním šlofíkem. Někdy je hledání hranic mnohem náročnější disciplínou. Mohou ti hodně ublížit, například když druhému dovolíš, aby tě opakovaně urážel a ponižoval, když se nevymezíš vůči neuctivému chování v práci a podobně. Teprve až o tom budeš po delší době v slzách přemýšlet, si uvědomíš, jak ses měl zachovat. Díky vlastním přešlapům konečně najdeš své hranice

Jakkoli je to smutné, asi není možné se takovým situacím vyhnout. Tak to ale chodí. Bolestivé zkušenosti nás posouvají nejdál. Ber je jako školu. Vezmi si z nich ponaučení a příště se zachovej jinak. 

Zdroj článku:
  • Autorský text