Měli bychom být starým lidem oporou a vychovávat k tomu i své blízké. Jednou budeme staří i my

Měli bychom být starým lidem oporou a vychovávat k tomu i své blízké. Jednou budeme staří i my
Říká se, že čas si za peníze nekoupíš. To znamená, že až jednoho dne budeme staří, nebudeme si moct vykoupit zpět své mládí. Při každém pohledu do zrcadla uvidíme vrásčitou tvář, kterou nebudeme moct změnit. 

Škola života

Velmi často si uvědomuji, jaké jsem před pár lety měla štěstí. Studovala jsem totiž zdravotnickou školu a často bylo mým úkolem pečovat o staré lidi. Během těch let v práci jsem neustále viděla, že ti dědečkové a babičky byli kdysi také mladým lidmi. Většině z nich to bylo poznat z očí – jiskra z oka se nikdy neztratí, i kdyby vše ostatní ano.

Naše děti jsou odrazem nás samých

Proč jsem měla štěstí? Protože jsem dostala šanci. Šanci uvědomit si, že jednou budeme staří i my. A to, že jak se chováme k naší starší generaci, tak od toho se odvíjí náš život do budoucna. Jestliže totiž máme respekt ke stáří, ovlivňujeme tím i další lidi okolo sebe – například své děti, které opakují to, co vidí u nás. Učme tedy své děti pokoře a úctě ke starým lidem. Vrátí se nám to minimálně na sobě samých.

Buďme oporou v těžkých časech

Měli bychom být starým lidem oporou. Dnešní doba je těžká pro všechny. Mladší generace lidí může inflaci zvládat tím, že si najdou lépe placenou práci nebo brigády navíc. Vždy však přemýšlím nad tím, jak to zvládají ti starší, kteří do práce nemohou? Musí to být frustrující. Proto bychom jim měli být oporou a nápomocní. Jak na to?

Darujme starým lidem to nejcennější, co máme - čas
Darujme starým lidem to nejcennější, co máme - svůj čas | Zdroj: Ground Picture / Shutterstock

Když dá milion lidí 5 korun...

Věřím tomu, že spousty lidí se inflace nedotkne. Jestliže patříte mezi ně a zažijete situaci, kdy před vámi u pokladny stojí babička, která si kupuje pár rohlíků a šunku, proč jí jednou ten nákup nezaplatit?

A co vaše babička?

Velice mě mrzí, když si uvědomím, jak dlouho jsem nenavštívila svou babičku. Jednoho dne už tady nebude. 

Oporou pro staré lidi můžeme být tím, že s nimi prostě budeme. 

Jak již bylo řečeno na začátku článku, čas si za peníze nekoupíš. Darujme tedy starým lidem v našem okolí svůj čas, tedy to nejcennější, co v životě máme. Jednou už ho totiž mít nebudeme ani my. 

Článek se zakládá na příběhu zaslaného naší redakci. Redakce tento zaslaný text pouze upravuje, nezasahuje do jeho stylu a nemění význam. Jelikož chráníme soukromí našich čtenářů, neuvádíme originální jméno autora a změněna jsou i jména uvedená v článku. V případě, že se s námi chcete podělit o váš životní příběh nebo zkušenost, neváhejte a pošlete nám ho na e-mail: pribehy@fajntip.cz. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Zdroj článku:
  • Autorský text