Láska v ohrožení: Co dělat, když je partner odtažitý?

Láska v ohrožení: Co dělat, když je partner odtažitý?
Špatné zkušenosti, stres, obavy ze závazku – z těchto a dalších důvodů mívají muži někdy tendenci chovat se vůči partnerkám odtažitě. Jak zareagovat, když taková situace nastane, a jak věci mezi vámi dvěma zase napravit? S tím vám poradí následující tipy.

Nevyvíjejte nátlak a nespěchejte

Pokud se vám partner vzdaluje, může vás to ranit a zklamat. Přesto se snažte zůstat v klidu a uvažujte rozumně. Nepropadejte panice, nedělejte ukvapené závěry a nepředpokládejte hned to nejhorší. Když svého muže zaplavíte otázkami, vzbouří se a akorát se to celé obrátí proti vám. Raději mu dopřejte čas. Můžete ho také trochu hýčkat, abyste jej ujistili, že ho neopustíte. Udržujte své interakce pozitivní. Někdy je taková záruka vše, co potřebujete k opětovnému navázání spojení.

Zkuste mít pro partnera pochopení. Zdroj: Lordn / Shutterstock

Snažte se do partnera vcítit

Pokuste se pochopit situaci z partnerova pohledu. Potřebuje čas a klid, aby si utřídil myšlenky. Boje s prací, zdravím nebo rodinou si někdy vyberou daň na romantických vztazích. Muž často řeší takové okolnosti jinak než žena. Snaží se je zvládnout, aniž by se spoléhal na vás nebo ostatní. Proto je pro vás důležité projevit empatii.

Odtažitost nemusí vždy znamenat, že se s vámi chce rozejít. Když mu dopřejete prostor přemýšlet o věcech, může si postupně uvědomit své city k vám a vrátit se soustředěnější. V žádném případě k partnerovi nezačínejte být chladní. Tím by se všechno jen zhoršilo.

Zkuste párové poradenství

V dnešní době existuje mnoho poradenských sezení pro páry, kde můžete oba vyjádřit své obavy a spolupracovat na obnovení pouta. Mluvte s partnerem, pokud máte pocit, že se od vás odtahuje. Ale nezapomeňte být zdvořilí a ohleduplní, aby nezískal pocit, že na něj tlačíte a dáváte mu vše za vinu.

Efektivní terapie pro páry. Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

Zapracujte i na sobě

Možná jste nevědomky provedli něco, kvůli čemu se od vás partner odtáhl. Koneckonců nikdo není dokonalý. Dopřejte čas na přemýšlení i sami sobě, pracujte na sobě nebo si něčím udělejte radost – zkrátka se odreagujte, ať je vaše mysl svěží. Možná přijdete na způsoby, jak ve vašem vztahu rozproudit chemii.

Nemusíte však nutně měnit svou každodenní rutinu a mít výčitky kvůli tomu, že soustředíte pozornost i na sebe. Využijte tento čas ke znovuobjevení toho, co máte na sobě rádi. Věnujte se koníčkům, rodině a přátelům. Zavolejte kamarádkám, zajděte s nimi třeba na kávu a svěřte se jim se svými pocity. Možná se zdá, že to ničemu nepomůže, ale přinejmenším vám nabídnou pár moudrých slov a rad pro další postup a jistě se vám uleví.

Buďte připraveni čelit výsledku

Přílišná horlivost ovšem také není ku prospěchu. Nechovejte se k partnerovi a vašemu vztahu jako ke středu vesmíru. Budete-li paranoidní z vyhlídky, že ho ztratíte, vyšlete bezděky zoufalé signály, což nemusí být zrovna atraktivní. Partner může ztratit zájem a možná se s vámi i rozejde. Musíte být nicméně připraveni vypořádat se s výsledkem bez ohledu na to, jaký bude.

Zdroje článku: