Jablečná bábovka pro každou příležitost

Jablečná bábovka pro každou příležitost
Jablka jsou ovocem, které se v našich luhách a hájích rozhodně neztratí. Ostatně také nějakou tu jabloň ve svém okolí jistě najdete, i když ji nemáte přímo na své zahradě. Jejich využití v kuchyni má mnoho různých variant.

Moučníky a dezerty z jablek zdobí stoly po celý rok a na podzim o to víc. Pokud u vás stále ještě vyhrává štrúdl, zkuste tuto bábovku. Je inspirována proslulým vídeňským štrúdlem, ale zároveň je to vlastně něco úplně jiného. Přesto vás ovanou známé vůně jablek a skořice, které vás ve vzpomínkách zahřejí na duši.

Recept vás bude bavit, tato bábovka totiž najde své místo ve vaší kuchyni. Je vhodná ke snídani nebo svačince, ale uspěje i na slavnostně prostřeném stole. Vaši hosté budou překvapeni, proč u vás voní jablečný závin, přestože máte v kuchyni čerstvě upečenou bábovku. 

Suroviny:  

  • 4 jablka (menší až střední)  
  • 200 g másla  
  • 300 g polohrubé mouky  
  • 250 g tvarohu  
  • 250 g třtinového cukru  
  • 4 vejce  
  • 6 lžic mléka  
  • 2 lžíce rumu  
  • 1 citron (kůra + 4 lžíce citronové šťávy)  
  • 1 lžička skořice  
  • 1 vanilkový cukr  
  • 1 kypřicí prášek do pečiva  
  • 1 špetka soli  
  • Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy  

Postup:  

  • Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přebytek šťávy, kterou jablka pustí, odlijte. Těsto by pak bylo příliš řídké a vodnaté.  
  • Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.  
  • Žloutky vyšleháme s máslem a polovinou cukru do husté pěny.  
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí.   
  • Tvaroh, mléko, rum a citronovou šťávu budeme střídavě s moukou zašlehávat do žloutkové pěny. Přidávejte suroviny tak, aby těsto nebylo nikdy až moc husté i řídké. Přidávejte vše klidně na několikrát, konzistence těsta pak bude taková, jako má být. 
  • Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Ke konci přidáme po částech zbylou polovinu cukru, která sníh ještě zpevní.  
  • Do těsta přidáme nastrouhaná jablka a opět odlijeme šťávu, jestli ještě pustila. 
  • Jemně vmícháme sníh. Ten přijde opravdu až nakonec, aby těsto nepřišlo o nadýchanost.  
  • Pečeme 45 minut, zda je bábovka hotová, zjistíme klasickým testem špejlí. Hotovou bábovku necháme vychladnout.  

Tip: Do těsta můžeme přidat dle libosti například rozinky. Pokud budou namočené v rumu, rozhodně to nebude chyba. Jablka je sice dobré oloupat, ale pokud vás to nebaví, pouze je rozkrájejte na čtvrtky. Ty zbavte jádřince a nastrouhejte. V ruce vám zbyde jen slupka.

Zdroj: Roman Samokhin / Shutterstock

Hotovou bábovku ještě povýšíte, pokud ji zahalíte do čokoládové polevy, kterou dozdobíte nasekanými oříšky, které máte rádi. Oříšky samozřejmě můžete také vmíchat rovnou do těsta, ale navrch vám bábovku hezky ozdobí. Ořechy, jablka a skořice jdou totiž skvěle dohromady.

 

Zdroj: