Prořezávání rajčat: Než začnete, ujistěte se, že vaše rajčata jsou k prořezávání vhodná a že nastal ten správný čas

Prořezávání rajčat: Než začnete, ujistěte se, že vaše rajčata jsou k prořezávání vhodná a že nastal ten správný čas
Zní to jednoduše: pěstování rajčat. Jenže zrovna u rajčat to tak jednoduché není, když přijde na řadu prořezávání. Kdy skutečně je vhodný čas prořezávat? A jsou právě vaše rajčata k prořezávání vůbec vhodná?

Proč prořezávat rajčata

Starat se o rajčata se vším všudy nebo je nechat volně růst, aniž byste je prořezávali? Mnoho lidí si myslí, že pokud rajčata prořezávat budou, ta potom budou silnější a bude více plodů. Není tomu tak vždy, a pokud se rozhodnete prořezávat odrůdu, která prořezávání nevyžaduje, můžete nakonec zjistit, že to nebyl jeden z vašich nejlepších nápadů. Odrůdy rajčat, které se neprořezávají, jsou postupně oslabeny náhlou ztrátou listů a stonků.

Zda je dobré prořezávat, záleží na odrůdě rajčat

Existuje nepřeberné množství odrůd rajčat, ovšem pokud víte, jakou odrůdu máte, jste velmi všímaví a nároční zákazníci.

Nehledě na odrůdy existuje jiné vodítko, které vám prozradí, zda rajčata prořezávat či nikoli. Existují totiž dva hlavní druhy rajčat. A sice ty, které rostou směrem nahoru (a je zapotřebí jejich růst podpořit klacíčkem, u kterého mohou růst) a ty, které rostou do stran.

Jak už nejspíše začínáte tušit, prořezávají se ty odrůdy, které rostou směrem nahoru, potřebují občas prořezávat, aby mohly růst rychleji, zatímco když budete prořezávat odrůdy, které rostou do šířky (známé jako keříková rajčata), velmi jim ublížíte a úroda nemusí být tak slibná, jak jste si představovali. Jediné prořezávání, které na nich můžete provést, je odříznutí listů, které se nacházejí příliš blízko půdy, a to z důvodu prevence rajčatových chorob.

Možné problémy s prořezáváním

Rajčata obvykle rostou rychleji přibližně od začátku či poloviny června. Pokud se chystáte prořezávat, měli byste to udělat ráno, dokud je počasí (a hlavně teplota) přijatelné. Prořezávat je nejvhodnější za suchého dne, abyste předešli komplikacím, zejména tvorbě plísní.

Nástroj, kterým budete prořezávat, musí být ostrý, jinak hrozí nevratné poškození části rostliny. Když se poškodí hlavní přívod živin, může to odnést celá rostlina svým odumřením.

Pár tipů k prořezávání rajčat

Kdy vlastně prořezávat? Kromě toho, že to je nejvhodnější v červnu, vám samotná rostlina poskytne vodítko k tomu, zda již přišel ten správný čas. Všímejte si květů. Jakmile se objeví květy a listy či stonky pod nimi zežloutnou, je to jasný signál, že byste se o svá rajčata měli jít postarat a dopřát jim náležitou péči.

A když už se ty květy objeví, můžete použít jako indikátor je. U některých odrůd není nic špatného na prořezání rostliny, jakmile se objeví samotné květy. Nyní by rostlina měla být vysoká od 30 do 45 centimetrů.

A zvláštní pozornost byste měli věnovat i lakomým listům, jak se jim říká. Svůj název si vysloužily proto, že samotné nejsou pro nic dobré, ale zato rostlině ubírají energii a sílu na další růst. Lakomé listy vyrůstají na pomezí větývek a kmene rajčete. Jakmile budou tyto výstupky odstraněny, rostlině se začne mnohem více dařit a také úroda bude mnohem bohatější.

Zdroje článku: