Bohatá úroda cuket: Poradíme, jak ji zajistit i proč se nespoléhat na hmyz

Bohatá úroda cuket: Poradíme, jak ji zajistit i proč se nespoléhat na hmyz
Milujete cukety a chcete, aby vám vyrostly co nejdříve a bylo jich co nejvíce? Řešení je jednoduché, nespoléhejte se na včely a další hmyz a pusťte se do práce sami. Poradíme vám, co a jak udělat.

Opylení cuketových květů

Cukety vám na zahrádce vyrostou pouze tehdy, pokud dojde k opylení květů. Jak opylení probíhá? Jelikož má cuketa samčí a samičí květy, je třeba, aby hmyz přenesl pyl ze samčích květů na ty samičí. Zatímco ze samičích květů cukety nevyrostou, z těch samičích ano (pokud tedy dojde k jejich opylení).

Někdy se může stát, že k opylení květů vůbec nedojde. Děje se tak zejména tehdy, pokud máte na zahrádce nedostatek hmyzu nebo cukety pěstujete na balkóně. Je-li venku chladno a létá málo hmyzu, k opylení taktéž nemusí dojít.

Chcete sklízet cukety co nejdříve a připravit si svou oblíbenou cuketovou polévku nebo buchtu? Pusťte se do opylení květů sami.

Speciální tip pro vás: Pokud vám v minulých letech květy cukety nebo mladé plody uhnívaly a odpadávaly, mohlo být příčinou rovněž nedostatečné opylení.

Opylování cuket svépomocí

Nejprve se naučtě rozeznávat samčí květy od těch samičích. Samčí květy obvykle rostou vzpřímeně, mají dlouhý a tenký stonek, jsou hodně otevřené a můžete v nich najít žlutou tyčku. Samičí květy naopak rostou spíše dolů. Brzy se na nich začíná tvořit zárodek plodu, který při úspěšném opylení vyroste v cuketu. (Samčí i samičí květy rostou na jedné rostlině).

Vezměte malý štěteček nebo vatový tamponek a přeneste trochu pylu ze samčího květu na květ samičí. Pokud máte na zahradě více rostlin cuket, přenášejte pyl z jedné rostliny na druhou. (Chcete-li mít jistotu, že došlo k opylení, přeneste pyl pomocí štětečku i následující den.) Máte i druhou možnost. Utrhněte samičí květ a přibližte ho ke květu samičímu. Přenášejte pyl přímo z květu na květ. Pokud na rostlině nevyrůstají samčí a samičí květy ve stejnou dobu, můžete přenášet pyl i na samičí poupě. Předtím ho však mírně otevřete rukama.

Speciální tip pro vás: Pokud si chcete ušetřit práci s opylováním cuket, vysaďte do jejich blízkosti květiny, které přilákají hmyz. Mezi vhodné rostliny patří například krokus, šalvěj, levandule... Vhodné jsou také ovocné stromy.

V blízkosti cuket je vhodné zasadit rostliny, které přilákají hmyz
V blízkosti cuket je vhodné zasadit rostliny, které přilákají hmyz | Zdroj: IgorVetushko / Depositphotos

Další užitečné rady pro pěstitele cuket

  1. Chcete-li mít velkou úrodu cuket, dopřejte rostlinám dostatek prostoru. Jednotlivé rostlinky sázejte alespoň metr od sebe.
  2. Dejte kolem rostlin netkanou textilii nebo slámu. Plody nebudou ležet přímo na hlíně a nebudou tak snadno uhnívat.
  3. Cukety přihnojujte. Zalévejte k základnímu stonku rostliny.
  4. Plody sklízejte často. Čím častěji je budete sklízet, tím více bude rostliny nasazovat na plody nové.
  5. Pokud jsou listy šedé, napadla vaše cukety plíseň. Napadené listy odstraňte a cukety zalijte. Koupit si můžete také speciální přípravek proti plísni.
Zdroje článku: