Přírodní zázraky pro vaše rajčata: Vyrobte si doma tyto skvělé bio hnojiva a úrodu nebudete stíhat sklízet

Přírodní zázraky pro vaše rajčata: Vyrobte si doma tyto skvělé bio hnojiva a úrodu nebudete stíhat sklízet
Že pro hojnou a krásnou úrodu potřebujete předražená hnojiva z obchodu? Velký omyl! K výrobě kvalitních a efektivních hnojiv vám postačí pár věcí, které určitě najdete i doma. Tak neztrácejte čas a pusťte se do toho, ať můžete co nejdřív sklízet!

Kávová sedlina

Snad většina lidí začíná svůj den tím, že si dá pořádnou kávu! Pokud vlastníte kávovar a co chvíli vyhazujete do koše hromadu převařené mleté kávy, tak tento typ vás rozhodně potěší! Kávová sedlina výborně poslouží jako perfektní hnojivo nejen pro rajčata. Kávová sedlina obsahuje dusík, který rajčatům a jejich správnému a rychlému růstu napomáhá. Stačí nasypat vrstvu kolem rostliny a jemně zapracovat do půdy. Díky tomu budou vaše rostliny zdravé a silné, což se projeví na velikosti a kvalitě plodů.

Banánové slupky

Banánové slupky, které obvykle končí v koši, jsou výborným zdrojem draslíku, fosforu a vápníku. Tyto živiny jsou nezbytné pro růst kořenů a plodů rajčat. Slupky můžete jednoduše zakopat do půdy kolem rostliny nebo je nechat fermentovat ve vodě několik dní a výsledný roztok použít jako tekuté hnojivo. Možné je také slupky vysušit, rozemlet a tento prášek přidávat do vody k zalévání. Tento přírodní způsob hnojení zajišťuje, že kořeny rostlin budou silné a dobře vyživené, což povede k bohatému a kvalitnímu plodu.

Vaječné skořápky

Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník, který je klíčový pro pevnost stonků a prevenci hniloby květů. Skořápky důkladně omyjte, usušte a rozdrťte na jemný prášek. Tento prášek pak můžete přidat do půdy kolem rajčat nebo smíchat s vodou a aplikovat jako tekuté hnojivo. Pravidelné používání vaječných skořápek pomůže rajčatům vyvíjet silné a zdravé stonky. Skořápky můžete použít také jako skvělou prevenci proti slimákům. Skořápky lehce rozbijte, aby vznikly ostré hrany a rozsypte je okolo stonků rajčat. Takto skořápky mohou ohrozit slimáky rozříznutím jejich kůže, a zabrání tak napadením plodů.

Vaječné skořápky jsou vhodné jako hnojivo, protože jsou bohaté na vápník
Vaječné skořápky jsou vhodné jako hnojivo, protože jsou bohaté na vápník | Zdroj: Thamkc / Depositphotos

Posečená tráva

Posečená tráva je bohatá na dusík, který je jednou z nejdůležitějších živin pro růst rostlin. Dusík podporuje růst zelené hmoty a celkovou vitalitu rajčat. Navíc posečená tráva obsahuje i další živiny, jako je fosfor a draslík, které jsou klíčové pro květ a plod rajčat. Použití posečené trávy jako hnojiva je nejen ekologické, ale také ekonomické, protože využíváte materiál, který by jinak skončil jako odpad. Trávu posečte na nejdrobnější kousky a rozházejte na pole nebo do koflíků. Mulčovaná tráva pomáhá k udržením vlhkosti půdy, zabraňuje plevelu a dodává potřebné živiny.