4 tipy, jak a kdy sázet rajčata do skleníku

4 tipy, jak a kdy sázet rajčata do skleníku
Kdo má na zahradě skleník, ten má naději na větší úrodu, kterou navíc bude mít dříve než ostatní. Skleník je také vhodný na předsazování různých rostlin včetně rajčat. Kdy je ale nejlepší čas na jejich výsadbu?

Pokud skleník nemáte, přichází čas na výsadbu rajčat v květnu. V dubnu by je totiž ještě mohly ohrozit případné mrazíky, takže s výsadbou ven buďte opatrní. Je potřeba nechat si sazeničky rajčat a další zeleniny zatím doma, nejlépe na vnitřním parapetu, kde mají teplo a dostatek světla. A teprve zhruba v polovině května je přesaďte do záhonů, vyvýšených záhonů nebo třeba kbelíků – i v těch se totiž rajčata dají pěstovat.

Výsadba rajčat do skleníku

V případě, že máte skleník, máte jednu hlavní výhodu – nemusíte rostliny přechovávat doma až do května. Semínka je sice ideální vysadit třeba už v únoru nebo začátkem března, ale raději si květináčky nechte doma v teple. V tomto období totiž mohou přijít ještě i silné mrazy a skleník jim ne vždy odolá. Pokud je ale předpověď příznivá, můžete rajčata a další zeleninu přesunout do skleníkuv průběhu března. Tam budou mít dostatek tepla a vlhkosti, aby mohly začít růst.

Ochrana před mrazíky

Březen je tedy nejlepší dobou pro přendání již vysazených rajčat v květináčích do skleníku, případně je v březnu můžete ze semen vysadit přímo do skleníku. Pozorně ale sledujte předpověď počasí. V březnu i v dubnu ještě hrozí mrazíky. Pokud se teplota pohybuje jen kolem nuly, nemělo by to rostliny ve skleníku ohrozit. Pokud ale bude pod nulou, mohou už utrpět škody i ve skleníku. Je tedy potřeba přikrýt je na noc netkanou textilií nebo je ukrýt pod speciální ochranné vaky. Díky tomu mají velkou šanci mrazíky přečkat bez úhony.

Co dál s rajčaty?

Rajčata pak můžete nechat růst i ve skleníku. Je potřeba dát jim oporu ve formě tyče, k níž je budete postupně přivazovat. Díky tomu zůstanou stabilní. Kromě toho je potřeba jim takzvaně vyštipovat listy, aby rostliny dodávaly živiny do svých plodů a ne do listů. Nezapomínejte ani na pravidelnou zálivku, protože ve skleníku rostliny nemají možnost získat vláhu z jiného zdroje – ale nemusíte to přehánět, protože ve skleníku je vlhko a rostliny nevysychají tak rychle jako venku na slunném záhoně. A pak už se můžete těšit na úrodu.

Přesazení rajčat ven

Druhou možností je přesazení rajčat ze skleníku ven. Umístěte je na záhon, kde budou mít dostatek slunce, opět je vyvazujte k tyči, odštipujte listy a zalévejte. Rajčatům také prospěje, když je minimálně jednou pohnojíte, přičemž použít můžete buď koupené hnojivo, nebo třeba naředěné kuřince (s těmi ale opatrně, ať rostliny nespálí).

Při vysazování rajčat ze skleníku na venkovní záhon si dejte hlavně pozor na jednu věc – rajčata se nesnesou s určitými druhy zeleniny a vzájemně by si kvůli svému chemickému složení škodily. Platí tak, že rajčata nesmíte vysadit zejména vedle cuket nebo dýní. Úplně ideální je umístit vedle nich kořenovou zeleninu, tedy mrkev nebo třeba petržel. A pozor, moc se nesnesou ani s okurkami, které se do nich mohou začít plazit.

Zdroje článku: