93 % lidí si myslí, že jsou lepší než vy

93 % lidí si myslí, že jsou lepší než vy
Lidé mají tendence velmi často přeceňovat sebe i své schopnosti. Téměř každý z nás se cítí něčím výjimečný a lepší než ostatní. Co se týká řízení automobilu, jde dokonce o 93 % populace! Také se cítíte být nejlepšími řidiči? Upřímně!

Jste krásnější nebo inteligentnější?

Bohužel to, že se tak cítíte, neznamená, že je to pravda. Možná jste se sami někdy setkali s člověkem, který působil přechytrale nebo nadřazeně. Otázkou je, zda byli chytří nebo arogantní. Nemohli jste to vidět zkresleně právě vy?

Dunning-Krugerův efekt

Pokud máte v některé problematice nízké znalosti nebo kompetence, můžete mít problém odhadnout, jak jste schopní v porovnání s konkurencí. Pokud naopak oplýváte znalostmi, máte tendenci sami sebe podceňovat a podhodnocovat. A to hlavně z důvodu, že přeceňujete všechny ostatní. V případě, že vám nebude chybět sebekritika, můžete se neustále zdokonalovat a skutečně být v něčem lepší než ostatní.

Jste krásnější nebo inteligentnější?, zdroj: n_defender / Shutterstock

Také si hrajete na odborníka?

Nejspíš i vy máte sklony dělat ze sebe odborníka, cítit se v něčem lepší než ostatní. V podstatě ani nejde o to, zda jde o sport, medicínu nebo obchod s akciemi. Podívejte se ale kolem sebe. Poslouchejte lidi a zjistíte, že ti, kteří se tváří a chovají jako největší odborníci, mají o svém oboru často velmi zkreslené představy. Zkouší se zapojovat do záležitostí, na které kompetence nemají. Ve chvíli, kdy je nemají kde ventilovat, jsou jejich rad a názorů plné diskuze a internetová fóra. Snaží se na sebe upozorňovat a dávat se před ostatní, protože oni jsou nejlepší. Pokud nechcete patřit do stejné škatulky, nechovejte se nadřazeně. Ve chvíli, kdy se na sebe podíváte objektivně, zjistíte, že také nejste odborníci na všechno.

Ženy se často podceňují

Pokud jste žena a pracujete v mužském oboru, často to máte nastavené jinak. Ve srovnání s muži máte pravděpodobně sklon se podceňovat. Je dokázáno, že ženy, které si vedou ve stejném oboru srovnatelně s muži, si nevěří. Z tohoto důvodů se také odmítají účastnit vědeckých soutěží, protože mají pocit, že nemohou uspět a jejich znalost nejsou takové, jako u mužských protivníků. Neděláte podobnou chybu?