Jak připravíte lehkou pomerančovou bábovku?

Jak připravíte lehkou pomerančovou bábovku?
Jestliže máte rádi lehké ovocné dezerty, které nezatíží žaludek a mají netradiční chuť, vyzkoušejte lehkou pomerančovou bábovku. Má krásnou oranžovou barvu a svěží pomerančovou chuť.

Do bábovky použijete jak pomerančovou šťávu, tak také pomerančovou kůru. Když ji doplníte vanilkou, upečete si skvělý dezert, se kterým budete vždy za hvězdu.

Jaké si připravit ingredience

  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 300 g cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry

Poleva:

  • 300 g moučkového cukru
  • 20 ml pomerančové šťávy

Postup přípravy pomerančové bábovky

Nejprve si smíchejte všechny ingredience v míse a pořádně prošlehejte. Vytvořte hladké těsto. Formu vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou.

Šikovné jsou také oleje ve spreji, pomocí kterých se vám snadněji podaří vymazat každý záhyb formy. Častým problém při vyklopení bábovky je špatně vymazaná a vysypaná forma, kdy se bábovka přichytává a je těžké ji z formy dostat. Poté musíte těsto oddělit nožem a bábovka se může rozpadnout nebo vypadat nevzhledně.

Poté vlijte těsto do formy a můžete se připravit na pečení.

Velmi chutná je pomerančová bábovka se svěžími marmeládami, jako je hrušková, pomerančová, citronová, mangová, ananasová nebo z tropického ovoce.

Kůra z pomerančů by měla být vždy v bio kvalitě, abyste zamezili tomu, že budete jíst chemický postřik, kterým se citrusy stříkají. Využít můžete také sušenou, ale čerstvá dodá bábovce více chuti a svěžesti. Vybírejte pomeranče, které jsou více sladké, aby bábovka nebyla nakyslá.

Můžete si udělat i mandarinkovou bábovku nebo z pomerančů červených. Dá se takto připravit i bábovka grepová nebo citronová. V případě grepu nepoužívejte grepovou kůru, spíše pomerančovou nebo žádnou, stačí šťáva na ochucení.

Zdroj: xpixel / Shutterstock

Jdeme péct pomerančovou bábovku

Pečte v troubě na 180 °C přibližně hodinu. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Formu po vytažení vychlaďte mokrou utěrkou, aby se bábovka dobře dala vyklopit. Několikrát s ní zatřeste, než pomalu vypadne z formy.

Až bude bábovka zcela vychladlá, vyrobte si pomerančovou polevu. Moučkový cukr vyšlehejte v míse spolu s pomerančovou šťávou. Až budou ingredience spojeny, zalijte jimi povrch bábovky.

Jemná a vláčná pomerančová bábovka je skvělý moučník, kterým pohostíte nejen rodinu, ale také návštěvy. Když zvolíte tu správnou přízdobu, z obyčejné bábovky snadno uděláte luxusní dezert, nad kterým se jen zapráší. Skvěle si rozumí také s čerstvým ovocem nebo můžete jako ozdobu použít sušené pomeranče.

Bábovku si dejte k ranní snídani či večeři s čajem nebo kávou s mlékem. Zajímavým nápojem k ranní snídani je zlaté mléko, které se dělá tak, že ohřejete mléko a přidáte do něj lžičku kurkumy, medu a trochu cayennského pepře. Tento nápoj je velmi výživný a také zdravý. Dochutit jej můžete trochou skořice a trochou másla.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.toprecepty.cz