Pokojové rostliny, které dodají šmrnc i tomu nejtmavšímu zákoutí Vašeho bytu

Pokojové rostliny, které dodají šmrnc i tomu nejtmavšímu zákoutí Vašeho bytu
Pokojové rostliny jsou skvělým způsobem, jak tmavým koutům Vašeho domu či bytu dodat barvu a šmrnc. Měli jste však doposud strach nějaké rostliny do takového koutu postavit v domnění, že tu nebudou prosperovat? Nebojte se! Existuje celá řada rostlin, kterým se bude v tmavém koutě dařit stejně dobře jako na slunném parapetu.

I ten nejtmavší interiér ožije s pokojovými rostlinami

Pokojové rostliny jsou volbou číslo jedna do málo osvětlených prostor. Rostliny obecně potřebují ke svému životu světlo, avšak některé jsou schopny fotosyntézy i s menším množstvím světla a nevyžadují ani světlo přímé. Další jejich výhodou je, že mají schopnost čistit vzduch, zvyšovat či snižovat vlhkost v místnosti a ještě přinést svěží barvy do tmavé části interiéru. Existuje celá řada pokojových rostlin, kterým se dobře daří i bez velkého slunečního svitu.

Jednou z nejlepších pokojových rostlin, která nepotřebuje přímé světlo je oblíbený Zamiokulkas, který je na pěstování nenáročný. Stejně jako jeho kolega tzv. „tchýnin jazyk“. Tato rostlina dokáže přežít téměř jakékoli světelné podmínky a je velmi odolná i při nedostatečné péči. Rozzářit interiér i horní rohové kouty nad Vašimi skříněmi umí také velmi známý Pothos, neboli Šplhavník. Oblíbenosti se těší také různé druhy kapradin, které přinášejí nejenom exotický nádech, ale také nám v domácnosti pomáhají s vlhkostí. Oceníte je zejména v šeru Vaší koupelny.

Sukulenty mohou být též perfektní volbou zvlášť pro tmavé kouty. Mají schopnost zadržovat vodu v listech a stoncích, podobně jako Zamiokulkas, a proto jsou vhodné i pro ty, kdo často na svoje „pokojovky“ zapomínají. Jsou přímo extrémně nenáročné na péči, avšak je potřeba dohlédnout na jejich zálivku a nepřemokřit je.

Pokud jste milovníky exotiky, jistě oceníte i rostliny, které Vás pohledem na ně na chvíli přenesou do jiné země. Monstera neboli Adamovo žebro je jednou z těch rostlin, které to sluší v každém interiéru. Velké listy srdcovitého tvaru s nápadnými štěrbinami Vás jednoduše nadchnou. I filodendron je tou pokojovou rostlinou, při jejímž výběru se nemůžete splést – lesklé zelené listy různých tvarů a velikostí budou zářit i v koutě tmavé chodby. Obě tyto rostliny mohou rozzářit i Vaši ložnici, kde navíc uplatníte i jejich zdravotní přínos v podobě vytváření kyslíku, tolik potřebného k regeneraci.

Závěrem

Pokud tedy chcete ve svém domě pěstovat pokojové rostliny, nemusíte se této touhy vzdávat jenom proto, že doma máte samá tmavá zákoutí. S těmi správnými rostlinami a jejich vhodným umístěním si i u Vás doma můžete vytvořit zelenou oázu.

Malý tip od nás: Pokud nechcete trávit opečováváním pokojových rostlin příliš času, pořiďte si robustní rostliny, které udělají stejnou parádu jako několik menších, ale Vy strávíte méně času s jejich péčí.

Zdroje článku: