Kdy a jak vysazovat hrách? Připravte mu vhodné podmínky

Kdy a jak vysazovat hrách? Připravte mu vhodné podmínky
Sladká chuť nádherného hrášku vypěstovaného na zahradě není bohužel ani trochu podobná té, co zakusíme při ochutnávání kupovaného hrášku. Jeho pěstování je tak snadné, že se k Vám velmi rádi připojí i děti. Společná radost a výborná chuť jsou nejlepší odměnou zahradničení.

Jednoduchý na pěstování a zároveň tak sladká odměna

Hrášek je jednou z prvních plodin sezóny, kterou můžeme vysévat již při prvních náznacích jara. A také jednou z prvních plodin, kterou budeme na naší zahrádce sklízet nejdříve. Pojďte se s námi podívat na naše tipy, jak si při pěstování hrášku počínat tak, abychom z úrody měli opravdovou radost.

Kdy hrášek zasadit?

Jak na úspěšné pěstování hrášku?

  • Hrášek se tradičně vysévá přímo do země, do 4 – 6 cm hlubokých řádků, zhruba po 5ti centimetrech od sebe. Mezeru mezi jednotlivými řádky ponecháme širokou cca 30 cm. 
  • Abychom hrášku malinko pomohli s jeho vyklíčením, namočíme jej přes noc do vlažné vody nebo heřmánkového čaje.
  • Hrášek nám poděkuje za slunné stanoviště s lehkou až střední půdou, kterou před setím odplevelíme a dostatečně nakypříme.
  • Abychom se vyhnuli situaci, kdy by nám semena po zasetí zaschla, můžeme před setím ještě půdu dostatečně prolít a následně poté semena sázet a přihrnutou půdu opět dostatečně promokřit. 
  • Hrášku nezapomeneme v průběhu růstu postavit oporu. Dřevěné či bambusové tyče, železné opory. Jednoduše to, co doma najdeme.  
  • Hrách nezapomeneme dostatečně zalévat. Díky tomu se nám odmění velkými a šťavnatými plody. 
  • Někteří pěstitelé volí také možnost si hrášek předpěstovat. Vyhnou se tím tomu, že by dříve vysetá semena sklidilo drobné ptactvo či že by hrášek v záhonu nevzešel a také si tímto krokem zajistí dřívější úrodu. Hrášek je možné předpěstovávat už od začátku března.
  • Zralost hrášku, poznáme velmi lehce pozorováním tvarů lusků a jejich obsahem. Zhruba 3 měsíce od výsevu se můžeme těšit z úrody. U hrášku platí, že čím je mladší a čerstvější tím lépe chutná.
Hrách můžete zmrazit, bude se vám hodit do mnoha jídel
Hrách můžete zmrazit, bude se vám hodit do mnoha jídel | Zdroj: 5seconds / Depositphotos

Hrách nevydrží dlouho po sklizni čerstvý, a proto si jeho chuť užívejte průběžně otrháváním lusků z keříku a jeho následnou konzumací nebo jej rovnou zpracujte. Mražený hrášek se skvěle hodí do spousty jídel, a proto si pár sáčku určitě uschovejte i do Vašeho mrazáku.

Zdroje článku: