Perila křovitá zkrášlí vaši zahradu, zpestří jídelníček a pomůže při různých zdravotních problémech

Perila křovitá zkrášlí vaši zahradu, zpestří jídelníček a pomůže při různých zdravotních problémech
Perila křovitá bude díky svým zeleným a fialovým listům krásným doplňkem vašich zahrad i balkonových květináčů. Má však i praktické využití. Kořenitá chuť listů najde uplatnění v jemných rybích a masových pokrmech nebo salátech, nezapomínejme ale ani na léčivé účinky téhle užitečné rostliny.

Bohaté využití v čínské medicíně a asijské kuchyni

Jednoletá bylina Perila křovitá se používá pro své jedlé listy a také jako okrasná rostlina, kontrastní ve skupinách s jinými rostlinami se světlými listy a barevným kvetením. Dává se nejen na záhony, ale také do skalek či balkonových květináčů.

V Číně se využívá jako potravina – koření, čaj, olej, doplněk s kořeněnou chutí k pokrmům z masa a ryb nebo do salátů. Má však i neocenitelné léčivé účinky, posiluje imunitní systém, pomáhá při gynekologických obtížích. Pochvalují si ji také alergici, jimž usnadňuje boj s různými venkovními podněty. Rostlina vydává poměrně výraznou vůni, někdy popisovanou jako mátová.

V Japonsku se listy používají jako ozdoba pokrmů ze syrových ryb, ochucovadlo i protijed na možnou otravu jídlem. Sušené listy mají mnohá využití v čínské bylinné medicíně, včetně léčby respiračních onemocnění (např. astma, kašel, nachlazení). Také potlačují nevolnost a zmírňují úpal.

Léčivý odvar si připravíte snadno, budete potřebovat jen 2–4 g listů, které zalijete půllitrem vody. Vařte asi 10 minut, nechte vychladnout, přeceďte a výsledný odvar pijte třikrát denně cca půl hodiny před jídlem.

Potřebuje propustnou půdu, pravidelné zalévání a slunce

Perila křovitá roste v mírném, středomořském nebo subtropickém podnebí. Potřebuje dostatek slunce a průměrné roční teploty kolem 15 až 25 °C. Pokud je slunce opravdu silné, lépe se jí bude dařit v polostínu. Je poměrně odolná vůči obvyklým škůdcům i chorobám. Barva oválných listů se zoubkovanými okraji může být na horní straně zelená, dole fialová.

Perila preferuje mírně kyselou, bohatou půdu s organickým materiálem. Může být směsí zahradního substrátu s ¼ rašeliny a ¼ hrubého písku. Výsadba se provádí brzy na jaře. Množí se semeny vysévanými na jaře do seťových záhonů při teplotě 18 °C. Přesazování sazenic se provádí v polovině léta. Šíří se také dělením v tropickém a subtropickém podnebí.

Zalévejte pravidelně, aby byl podklad vždy mírně vlhký, ale nikdy vodnatý. Pokud je léto velmi horké, např. ve středomořském podnebí, doporučuje se zvýšit zálivku. Hnojem hnojte během druhé poloviny zimy a minerálním hnojivem pak každých 15 dní na jaře. Rostliny se doporučuje zaštipovat. Zastřihněte špičky, aby perila rostla do šířky. Čím více budete stříhat, tím spíše budou rostliny košatit do líbivého keříčku.