Jste noční sovy nebo ranní ptáčata? I to mnohé vypovídá o vaší osobnosti

Jste noční sovy nebo ranní ptáčata? I to mnohé vypovídá o vaší osobnosti
Nenávidíte ranní vstávání nebo naopak nesnášíte, když musíte jít spát až pozdě v noci? I to o vaší osobnosti prozradí více, než si myslíte. Co je typické pro ranní ptáčata a jaké rysy mají pro změnu noční sovy?

Společnost je více přizpůsobena ranním ptáčatům

To, že neusnete dříve než po půlnoci, ještě neznamená, že to pochopí váš šéf, který vás v práci očekává velmi brzy. Co si budeme povídat, společnost je zkrátka více přizpůsobena ranním ptáčatům, a to z hlediska práce. Nikdo se neptá, do kolika jste ponocovali.

Zatímco v západních zemích je zvykem chodit do práce až na devátou, tady s tímto nepochodíte. A proto i nočním sovám nezbývá nic jiného, než vstát za zvuku otravného budíku a fungovat proti svým přirozeným hodinám. Jaký chronotyp je typický pro vás? Chodíte spát se slepicemi, nebo naopak dlouho ponocujete? Mnohé to o vás vypovídá!

Noční sovy mají mají větší sklon k obezitě

Pro noční sovy nebude příliš dobrou zprávou zjištění, že kvůli jejich spánkovému chronotypu jsou náchylnější k tloustnutí. Po řadě průzkumů vědci přišli s vysvětlením, že zatímco ranní ptáčata si mnohem více hlídají svůj denní příjem kalorií i vyváženost pokrmů, noční sovy mají větší tendence hřešit, zejména na alkoholu, na sacharidech a tučných jídlech.

Z dlouhodobého hlediska to neznamená nic jiného než obezitu. Je pravdou, že noční sovy ráno trpí jako zvířata, do práce zkrátka vstávat musí. Naopak ranní ptáčata mohou mít problém zůstat někde dlouho do noci nebo mít noční směnu. Jde to proti jejich biologickým hodinám.

Jaké jsou noční sovy?

Jakou osobnost mají ti, kteří nechodí spát před půlnocí? Podle průzkumů jsou více otevření, srší energií a nápady. Jsou přátelští a mají rádi společnost. Dokážou najít nová řešení i pro věci, které se zdají být ztraceny. Noční sovy dokážou být efektivní v době, kdy už většina lidí dávno spí. A proto mohou těžit z nevídaného ticha, které se v noci naskytne. Právě v této době jim mozek jede na maximum, a proto zrovna v pozdních nočních hodinách jsou noční sovy nejefektivnější. Kolikrát se jim nechce spát ani daleko po půlnoci, jenže musí, protože v práci se zkrátka chronotyp noční sovy nezohledňuje.

Jak sovy, tak ranní ptáčata jsou silnými osobnostmi. Každá však těží z něčeho jiného. Zatímco noční sova je volnomyšlenkářská, ranní ptáče tíhne k odpovědnosti.

Noční sovy dokážou být efektivní v době, kdy už většina lidí dávno spí, Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Jaká jsou ranní ptáčata?

Ranní ptáčata mohou těžit z toho, že mají oproti ostatním velký náskok. Zatímco se někteří přetáčejí na druhý bok, ranní ptáčata už mají po běhu, po sprše i po snídani. Je známo, že ranní ptáčata mají lepší stravovací návyky i efektivnější time management. Jakou jsou ranní ptáčata osobností? Ranní ptáčata jsou svědomitá a oplývají sebedisciplínou. Nejvíce těží z brzkých ranních hodin, které si kradou jen a jen pro sebe. Zatímco ostatní ještě spí, ranní ptáčata mají naplánovaný celý den.

Ranní ptáčata jsou zodpovědná, svědomitá, ale zároveň méně přímočará, otevřená a společenská. Ranní ptáčata tolik nevyhledávají vzrušení a jsou ráda, že jim podle plánu vychází jejich nalajnovaný den.

Ať už máte jakýkoliv chronotyp, těžte ze svých výhod

Ranní ptáče nikdy nepochopí, co noční sovu tolik táhne k ponocování. Stejně tak noční sova nikdy nepřijde na chuť brzkému rannímu vstávání. Částečně přizpůsobit se musí oba chronotypy, i když dá se říct, že noční sova to má těžší. Zatímco ranní ptáče se může vymluvit, že na tu či onu párty nejde, protože tou dobou už je dávno v posteli, noční sova jen těžko najde pochopení u svého šéfa, který ji očekává v práci. Ať už jste noční sovou nebo ranním ptáčetem, pokuste se těžit z výhod, které vám určitý chronotyp přináší.

 

Zdroje: