Hnojte oleandry, ale pozor: méně je někdy více!

Hnojte oleandry, ale pozor: méně je někdy více!
Myšlenky na Oleandry vás často zavedou do prosluněných mořských destinací. Oleandry jsou totiž krásné a voňavé rostliny, které jsou často spojovány právě s destinacemi ve Středomoří. Díky správné péči můžou však zdobit i vaše zahrady.

Hnojení Oleandrů - ano, či ne?

Pěstování Oleandrů v našich podmínkách je možné. Chce to jen správnou péči a kromě dostatku světla a tepla také dostatek živin. Vyvážený poměr živin je pro pěstování Oleandrů nesmírně důležitý. Navíc vám správné hnojení zajistí bohatý a nádherný květ vašich keřů, které vám pak sousedé budou závidět. Takže ano, rozhodně je hnojení Oleandrů velmi důležité.

Jak správně hnojit Oleandry

Jak již bylo zmínění, hnojení Oleandrů je pro bohaté květy sice důležité, ale tady platí pravidlo, že nic se nemá přehánět. Oleandry totiž nepotřebují hnojit příliš často. Používat můžete hnojivo na ibišky a oleandry, univerzální hnojivo na kvetoucí keře a rostliny, nebo třeba kompost .

Při hnojení myslete na základní pravidla

Oleandry hnojte koncem jara a v průběhu léta na podporu bohatého kvetení .

Hnojit můžete buď jednorázově, nebo pravidelně (podle návodu uvedeného na obalu, nebo v týdenních intervalech)

Oleandry můžete také lehce přihnojit na jaře po přesazení, tím tak podpoříte růst a posílení rostliny

Na podzim a v zimě hnojivo nepoužívejte

Nejlepší hnojiva pro Oleandry

Na trhu najdete širokou nabídku nejrůznějších hnojiv. Stejně tak vám například internet odhalí spoustu tipů a rad na výrobu domácích hnojiv. Jaká hnojiva jsou pro Oleandry ty nejlepší?

organická hnojiva - pokud dáváte přednost přírodním hnojivům, můžete použít např. vlastní kompost, hnůj, nebo třeba hobliny, tento druh hnojiv uvolňuje živiny pomalu a minimalizuje tak rizika nadměrného hnojení

minerální hnojiva - Oleandry si dobře poradí i s minerálními hnojivy, použít můžete buď speciální hnojivo pro kvetoucí rostliny, nebo přímo hnojivo pro Oleandry, u minerálních hnojiv je nejvhodnější tekutá forma, protože se hnojivo rychleji dostane ke kořenům a lépe se vstřebává

Na trhu najdete širokou nabídku nejrůznějších hnojiv
Na trhu najdete širokou nabídku nejrůznějších hnojiv | Zdroj: banprik / Depositphotos

Varování

Před pořizováním Oleandrů mějte na paměti, že tyto krásné keře jsou vysoce jedovaté. Pokud si je tedy opravdu chcete pořídit, dbejte zvýšené opatrnosti. Všechny části Oleandru obsahují toxiny (listy, stonek květy i kořeny). Dospělému člověku dokáže malé množství Oleandru způsobit vážné zdravotní problémy, nebo dokonce i smrt. 

Oleandry udržujte mimo dosah dětí a domácích mazlíčků. Odborníci dokonce potvrdili, že u spousty dětí se objevuje přecitlivělost na vůni Oleandrů. 

Zdroje článku: