Jak se můžete v létě otrávit jídlem. Raději se těmto jídlům vyhněte. Může hrozit i otrava

Jak se můžete v létě otrávit jídlem. Raději se těmto jídlům vyhněte. Může hrozit i otrava
Letní horka a čas na přímém slunci jsou pro tělo velkou zátěží. Dostatek tekutin a správný jídelníček jsou v takových dnech klíčové pro správné fungování organismu. Některé potraviny se ale v horku mohou stát nebezpečnými.

Rychle se kazící potraviny 

Ještě před samotným nákupem potravin je dobré zvážit, jestli například večerka, do které jdete, uchovává potraviny ve vhodných podmínkách. I v supermarketu je třeba kontrolovat, zda ovoce nebo zelenina nejsou poškozené nebo již nahnilé, to stejné platí u obalů potravin v chladicích boxech. Nejrizikovější je převoz nákupu. Ideální je rovnou z obchodu odjet domu, nezastavovat a rozhodně nenechávat potraviny desítky minut v rozpáleném autě. Nejlépe uděláte, když dáte chlazené výrobky na cestu do termotašky. 

Osvěžující zmrzlina nemusí být to nejvhodnější 

Ledové zmrzlina nebo limonáda sice na moment příjemně ochladí, zpravidla se ale záhy zapotíte ještě více. Většina toho, co si koupíte v cukrárně nebo kavárně obsahuje vysoké množství cukrů a tuků, což následně způsobuje ještě větší žízeň a zahřívání organismu. Nejschůdnější volbou je ovocná zmrzlina bez smetany a s nejmenším možným množstvím přidaných umělých sladidel. 

Tučná jídla a grilování 

Smažený sýr s hranolky v kiosku u vody je sice letní klasika, vašemu žaludku to ale jedině přitíží. Navíc nemáte jistotu, zda byly všechny suroviny uchovávány v náležitých podmínkách. Raději zvolte cestu večerního posezení u grilu, kde si sami důsledně ohlídáte, že veškeré čerstvé suroviny byly před použitím omyty a maso bylo skladováno v chladu. Pozor na saláty s majonézou nebo vejci, ty zůstávají často nekontrolovaně v teple, přičemž také podléhají rychlému množení bakterií. 

Co dělat když k otravě dojde 

Na prvním místě je vůbec schopnost rozpoznat ji. Někdy dojde k trávicím potížím až ve výhledu dalších dní, jindy již několik minut po požití. Kromě křečí v břiše, zvracení a průjmu může na otravu poukazovat také horečka nebo celková únava, podobně jako u chřipky. Domácí léčba spočívá v dietě, omezení jídelníčku na banány, jablka, rýži a bílé jogurty, doplněné bylinnými čaji. V případě závažnějších příznaků je na místě vyhledat lékaře. 

Zdroje: