Víte, jak na šetrné čištění zlatých šperků?

Víte, jak na šetrné čištění zlatých šperků?
Zlatý šperk vás bude zdobit do té doby, než ztratí svůj lesk. To není vyloučeno u žádného zlatého šperku ani při sebelepším zacházení. Šetrné zacházení se šperkem může jeho zašlost oddálit, rozhodně se jí však nevyhnete. Trápit vás může i nazelenalý nádech žlutého šperku.

Čím vyčistit zlaté šperky?

Také zlaté šperky potřebují vyčistit. Jak na to? Úplně nejsnadnější a nejméně náročnou cestou je zanést zlaté šperky ke klenotníkovi, který se postará o jejich odborné vyčištění, a to buď speciálními čističi nebo ultrazvukem. Cestu ke klenotníkovi bychom zvažovali především tehdy, pokud má váš zlatý šperk také kámen. Především přírodní perly a smaragdy jsou k poškrábání velice náchylné.

Pokud se přece jen rozhodnete vyčistit zlaté šperky doma, nehledejte v tom složitost. Vsaďte na:

  • obyčejný bavlněný hadřík (můžete jej sehnat i ve zlatnictví),
  • horkou mýdlovou vodu,
  • kyselinu citrónovou,
  • jedlou sodu,
  • cigaretový popel.

Při čištění zlatých šperků se vyhněte agresivním a abrazivním čističům a hrubé síle. Pamatujte na to, že zlato je velice měkký kov náchylný na poškrábání.

Ještě, než voda úplně vychladne, zlatý šperk vytáhněte a vyleštěte, Foto: Veja / Shutterstock

Jak vyčistit zlaté šperky?

Na začátku zkuste šperk pouze vyleštit suchým bavlněným hadříkem. Ve zlatnictví můžete sehnat hadřík napuštěný různými ošetřujícími přísadami, které podporují lesk.

Pokud vás trápí zelený nádech vašich zlatých šperků, ponořte je na chvíli do horké vody s kyselinou citrónovou. Než voda úplně vychladne, zlatý šperk vytáhněte a vyleštěte.

Na šperk můžete vzít i cigaretový popel, který je velice jemný, a tudíž šperk vyleští, ale nepoškrábe. Podobně se můžete zašlý zlatý šperk pokusit vyčistit také jedlou sodou. U té ale dejte pozor na její mírnou abrazivitu. Šperk jí čistěte velice zlehka.

Při čištění zlatých šperků by se vám mohla hodit také informace, že bílé zlato můžete čistit úplně stejným způsobem jako zlato zlaté. Abyste nemuseli šperk často čistit, chraňte ho před vlivy možného znečištění. Víte, že správně byste měli zlaté šperky sundávat před každou sprchou? Odložit byste měli zlatý prsten také v době, když jdete spát.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.realsimple.com