Nemusíš se na všechny usmívat. Je v pořádku dát najevo, co si myslíš nebo cítíš

Nemusíš se na všechny usmívat. Je v pořádku dát najevo, co si myslíš nebo cítíš
Většina z nás si nejspíš přeje, aby byla v kolektivu oblíbená. Kvůli tomu, aby nás lidi měli rádi, ale nemusíme souhlasit se vším, co řeknou a už vůbec nemusíme popírat své emoce, názory a aktuální psychické rozpoložení. 

Syndrom hodné holky 

Mnoho lidí se potýká se syndromem hodné holky, aniž by o tom měli ponětí. Již od dětství je nám do hlavy vtloukáno, že máme být hodní, nebrečet, nevztekat se, nezlobit a poslouchat rodiče. Toto nastavení si ale občas přenášíme i do dospělého života. To nám ale může způsobit nepříjemné pocity a nemilé psychické problémy. Snažíme se každému zavděčit, být usměvaví a za všech okolností milí a vstřícní ke všem požadavkům našeho okolí. Co když ale máte zrovna špatný den? Něco Vás trápí, jste smutní a vyčerpaní? Opravdu je i v tuto chvíli vhodné se usmívat? A co když se nám někdo snaží vnutit názor nebo postoj, který ale není v souladu s naším vnitřním nastavením? 

Respektuj sama sebe 

Různé situace vyvolávají v každém z nás různé emoce. Někoho zrada kamaráda naštve, v jiném zase vyvolá pocity smutku. Která emoce je ta správná? Žádná a zároveň všechny. Jsme individuální stvoření, a tak k sobě musíme také přistupovat. Nebojte se prožívat se emoce. Máte na ně nárok. Jste z něčeho smutní? Nebojte se smutek projevit a mluvit o něm. Nesnažte se dělat věci, které ve Vás tyto negativní emoce vyvolávají jenom proto, abyste se zavděčili svému okolí. Respektujte své emoce a také své názory. Zvolte cestu konstruktivní komunikace a mile, ale asertivně, vysvětlete svému okolí své názory a pocity. 

Nebojte se smát, plakat ani nadávat,
Nebojte se smát, plakat ani nadávat | Zdroj: Selenophile / Shutterstock

Jak důležité je míti emoce 

Emoce mají pro lidskou psychiku obrovský význam a v žádném případě není dobré je popírat. Pokud se nějaké emoce objeví, je velmi důležité ji interpretovat a prožít. Se všemi projevy, které k tomu patří. Nebojte se plakat, smát, ani nadávat. Samozřejmě je dobré v některých situacích projevy emocí alespoň částečně regulovat. Nezapomínejte ale, že na emoce a názory máte nárok jako kdokoli jiný a neznamená to, že nejste hodný člověk. 

Zdroj článku:
  • Autorský text