Křičím na své děti v podstatě při každé příležitosti. Poslední dobou jako bych na ně byla alergická

Křičím na své děti v podstatě při každé příležitosti. Poslední dobou jako bych na ně byla alergická
Poslední týdny se mi stávalo, že jsem na své dvě děti byla naštvaná a hned na ně začala křičet. Když jsem nedávno na syna, který rozlil čaj začala nadávat i sprostě, donutilo mě to zamyslet se nad tím, proč jsem tak podrážděná a důvod mě překvapil. 

Vánoční horor

Koncem roku jsme měli doma opravdu náročné období. Krom běžného vánočního shonu jsme řešili problémy i v bližší rodině. Zemřela mi babička a dědeček skončil v nemocnici. Řešili jsme pohřeb a věci okolo dědictví a dalších věcí. Do toho měl syn ve školce několik besídek, na které chtěly paní učitelky kostým. Vše jsem dětem připravovala po večerech, navíc jsem pekla do noci cukroví, nakupovala a balila dárky.

Vánoce proběhly poměrně v klidu, ale hned po nich nastal vánoční horor. Obě děti onemocněly, s nimi i manžel a musel si vzít neschopenku. Když je manžel nemocný, je horší než malé dítě, takže jsem místo odpočinku běhala kolem dětí a manžela, vařila čaje, uklízela a starala se o celou domácnost. Ani chvilku jsem si neodpočinula, děti měly horečky a chtěly neustálou pozornost, číst knížky a mladší dcerka nosit a chovat. Nakonec se doma všichni uzdravili a já měla pocit, že to teď bude lepší. To jsem se ale pěkně spletla!

Syn donesl ze školky rýmu

Jak to tak bývá, v novém roce chodil syn do školky asi 2 týdny, když přinesl ošklivou rýmu. Doma jsme onemocněli tentokrát všichni a ačkoliv se děti necítí tak zle jako před Vánoci, tak se jich nemoc držela dlouho. Syn nebyl ve školce 3 týdny a já každým dalším dnem s oběma dětmi cítila, jak ve mně narůstá vztek.

Děti se neustále handrkovaly o hračky, zlobily a dělaly nepořádek. Každou chvíli byl někde vylitý čaj, pomalovaná zeď nebo roztrhané papíry. Děti neustále křičely, protože se doma už po dlouhé nemoci nudily a já sama potřebovala odpočívat. Manžel se mi po práci snažil pomáhat, ale když byl v práci, byla jsem na nemocné děti většinu dne sama. Dcera se hodně budila i v noci a plakala. Byla jsem sama neskutečně vyčerpaná a nevyspalá.

Důsledkem bylo, že mě děti vytáčely každou prkotinou, kterou chtěly nebo řekly, až jsem si uvědomila, že takhle to dál nepůjde.

Beru si "domácí dovolenou" a odpoledne strávím ve welness, Zdroj: New Africa / Shutterstock

A já si beru dovolenou!

Manželovi jsem řekla, jak se cítím a domluvili jsme se, že si potřebuji odpočinout. Protože jsem nechtěla, aby si neodpočal o víkendu ani on, beru si jen "domácí dovolenou". O víkendu si objednáme jídlo, abych nemusela vařit, úklid posuneme do dalšího týdne a jedno odpoledne strávím ve wellness a večer si zajdu s kamarádkou na večeři a do divadla. Musím říct, že mě takový víkend opravdu nabil a opravdu jsem si odpočinula.

Na čas s dětmi se zase těším a křik se u nás doma skoro neobjeví. 

Je opravdu potřeba, aby si i maminky odpočinuly a myslely na sebe, protože péče o děti umí být opravdu náročná a vyčerpávají. A pokud jsou rodiče odpočinutí, dokáží daleko lépe reagovat na jejich potřeby. 

Článek se zakládá na příběhu zaslaného naší redakci. Redakce tento zaslaný text pouze upravuje, nezasahuje do jeho stylu a nemění význam. Jelikož chráníme soukromí našich čtenářů, neuvádíme originální jméno autora a změněna jsou i jména uvedená v článku. V případě, že se s námi chcete podělit o váš životní příběh nebo zkušenost, neváhejte a pošlete nám ho na e-mail: pribehy@fajntip.cz. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Zdroj článku:
  • Autorský text