Proč jste smutní aneb faktory, které ovlivňují naše duševní zdraví

Proč jste smutní aneb faktory, které ovlivňují naše duševní zdraví
Hodně lidí se v nějaké fázi svého života ocitlo na dně, odkud je těžké se dostat, vždy se ale dá najít cesta ven. Příčinou mohou být různé události, situace nebo změny. Jaké faktory ale naše mentální zdraví nejvíce ovlivňují?

Duševní zdraví je nesmírně důležité a neměli byte ho nikdy podceňovat. Duševní onemocnění může mít fyzickou příčinu, nebo prostě můžete jen procházet těžkým obdobím. Stres, problémy nebo špatné vztahy v rodině a v práci vám rozhodně nepomohou a mohou deprese nebo jiná duševní onemocnění vyvolat.

Co naše duševní zdraví ovlivňuje?

Samota

Většina lidí snáší samotu a izolaci od ostatních velice špatně. To jsme přeci jenom vyzkoušeli při nouzovém stavu v době koronaviru, kdy jsme téměř nemohli opustit vlastní dům. U někoho to může vyvolat i vážnější duševní problém, pokud se cítí osamocený už delší dobu. Obvykle tyto problémy časem zmizí, nebojte se ale svěřit blízkým a udržovat s nimi kontakt.

Špatné vztahy

Ať už jde o hádky v rodině nebo špatné vztahy v práci či jiném kolektivu, určitě to může způsobit i dlouhodobé duševní problémy. Může jít o násilí v rodině, sociální vztahy, a tak dále. V takových případech se nebojte svěřit odborníkovi nebo blízké osobě.

Stres v práci nebo ve škole

Moc práce nebo učení, stres, nátlak nebo i ztráta práce také nepůsobí vůbec dobře na vaše zdraví. Pokuste se na chvíli si odpočinout, nemusíte všechno stíhat, důležité je být spokojený se svým životem.

Ztráta blízké osoby

Jedná se o nejčastější a nejspíš nejhorší příčinu. Po ztrátě někoho z rodiny či přátel se těžko vzpamatovává. Je normální cítit se smutně, úzkostlivě, naštvaně i šokovaně. Zabere to nejspíš delší dobu, ale všechno bude zase v pořádku. Nebojte se i návštěvy odborníka nebo alespoň své pocity s někým sdílejte a nezamykejte je uvnitř sebe.

Jiné životní události

Dalším faktorem může být velká změna v životě, můžete cítit velký tlak a stres. Hlavní ale je abyste si byli jistí, že vaše rozhodnutí je správné, hlavně se nebojte, vše dopadne přesně tak, jak má.

Co může pomoct?

Najděte si jakoukoliv činnost a zaměstnejte se. Najděte si nový koníček, zkuste novou aktivitu nebo jen něco, co jste měli dříve rádi. Můžete se naučit vařit, starat se o zahrádku, začít plést, máte nekonečně možností. Setkávejte se s lidmi, potkávejte nové přátele, netravte příliš mnoho času o samotě.

Zkuste více spát, jíst zdravě, cvičit, chodit na procházky. Prostě se musíte cítit dobře a fungovat i aktivně.

Pokud se pořád cítíte špatně, určitě vyhledejte odbornou pomoc. Není se za co stydět, dostanete dobré rady od profesionálů a budete se hlavně cítit lépe.