Nejlepší tvarohová bábovka s rozinkami a mandlovou moukou

Nejlepší tvarohová bábovka s rozinkami a mandlovou moukou
Tvarohová bábovka nemusí být jenom klasická, ale můžete ji ozvláštnit také zajímavou moukou, jako je mandlová nebo špaldová a rozinkami. Je velmi jemná a vláčná a nemusíte mít strach, že by vaše pečivo bylo suché a vázlo v krku.

Tvaroh je výborná surovina na pečení, používá se jako náplň, ale také součást těsta. Těsto si po přidání tvarohu zachová svou vlhkost a je měkké. Také tak rychleji neztvrdne a neoschne.

Jaké si připravit suroviny na pečení:

  • měkký tvaroh
  • 200 g polohrubá mouka
  • 50 g mandlová mouka
  • 180 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • prášek do pečiva
  • lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • kůra z citronu
  • balíček rozinek

Postup přípravy

Žloutky vajec oddělte od bílků a bílky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Ostatní ingredience včetně tvarohu smíchejte dohromady a do těsta poté vmíchejte sníh z vaječných bílků a také rozinky.

Formu si vymažte olejem nebo sprejem na vymazávání, můžete použít i sádlo nebo máslo. Poté vysypejte hrubou moukou a pořádně protřepte, aby se mouka dostala všude. Přebytečnou mouku můžete ještě vsypat do těsta nebo si ji dejte bokem na jiné pečení. Můžete ji také vsypat zpátky do pytlíku, ale dávejte pozor, aby v ní nebyly kousky spojené s olejem.

Na pečení se hodí různé druhy mouky, které mají mnohé benefity. Jsou lahodné chuti a plné vitaminů i stopových prvků.

Zdroj: Eskymaks / Shutterstock

Mandlová mouka je jedna z nejvíce oblíbených ořechových mouk na pečení. Používá se do perníku, ale i na běžné pečení koláčů, bábovek nebo muffinů. Z této mouky se vyrábějí také velmi oblíbené francouzské pečivo makronky. Je přirozeně bezlepková a vyrábí se z loupaných sladkých mandlí, které jsou velmi jemně namlety, tak aby vytvořily strukturu mouky. Je zdrojem vitaminu E a stopových prvků. Najdete v ní hořčík, zinek, fosfor a vápník. Je výborná pro nutriční diety. Mandlovou mouku si můžete koupit v obchodě nebo v obchodech se zdravou výživou, kde bývá také v bio kvalitě.

Rozinky dodají bábovce lepší chuť. Můžete je namočit v rumu, nejlépe den dopředu, aby pěkně voněly. Samotný rum se přidává také do těsta. Většinou platí, že kvalitnější a voňavější rum dodá těstu rovněž více aroma. Rozinky jsou sušené plody vinných hroznů. Jsou s přídavkem cukru a glukózy. Rozinky můžete pojídat i jen tak jako svačinu nebo s oříšky, pokud je zrovna nepoužíváte na pečení. Obsahují mnoho cukru a jsou rychlou energií, která vás probudí a osvěží.

Dáme se do pečení

Troubu si vyhřejte na 170 °C a pečte bábovku nejméně 30 až 45 minut. Až bude upečená krásně do zlatohněda, můžete ji z trouby vyndat. Po vychladnutí ji vytřeste opatrně z formy. A na povrchu posypejte moučkovým cukrem. Na ozdobu můžete použít pár nasekaných mandlí.

Zdroje: