Tvarohová fitness bábovka

Tvarohová fitness bábovka
Pro zdravé tělo a mysl je také zdravá strava. Základem této bábovky je špaldová mouka a tvaroh. To jsou ingredience jako stvořené pro hubnutí a zároveň posílení organismu. Špaldová mouka dodá bábovce krásnou barvu.

Fitness životní styl je stále více populární. Objevují se nové druhy ingrediencí, ze kterých vařit je jen samá radost. Vyzkoušet můžete mouku, jako třeba oblíbenou špaldovku, která je už stálicí na našem zdravém stole. 

Ingredience na přípravu bábovky:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 300 g špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 100 g sladidla, medu nebo sirupu
  • 1 lžičku citronové kůry, nejlépe z bio citronu
  • 0,5 prášku do pečiva 

Postup přípravy

Tato bábovka, ač je zdravá, potřebuje být také nadýchaná, aby se jen rozplývala na jazyku a nebyla těžká a ubitá. Proto je potřeba si vzít mísu na šlehání a ušlehat nejdříve bílek, tak aby byl tuhý.

Zbylé žloutky spolu s tvarohem, mlékem, sladidlem a slunečnicovým olejem pořádně promíchejte, následně přidejte suché ingredience, a nakonec do bábovky lehce vmíchejte našlehaný sníh.

Špaldová mouka má v buchtách a bábovkách běžně tmavě hnědou rustikální barvu, ale spolu s tvarohem těsto vypadá téměř jako klasické piškotové. Tato mouka je úžasnou ingrediencí do fitness pokrmů. Pšenice špalda se pěstovala již v dobách středověku, avšak později byla zcela zapomenuta. Dnes se však opět dostává na výsluní a těší se velké popularitě u hospodyněk, které chtějí pro své strávníky udělat něco zdravého.

Pšenice špalda, Zdroj: xpixel / Shutterstock

Špaldová mouka obsahuje vitamíny a minerály. Je v ní rovněž také lepek a vláknina. Vybírejte špaldovou mouku celozrnnou, která působí pozitivně na zažívání. Je celkově zdravější, než bílá mouka pšeničná a má lepší výrazněji aromatickou chuť. Dodá pokrmu zcela nový rozměr. 

Pečení tvarohové fitness bábovky

Těsto nechte odpočinout a mezitím si formu vymažte olejem nebo máslem. Následně ji vysypte moukou, nejlépe špaldovou, abyste zachovali celkový zdravý styl. Těsto vylijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut.

Bábovka bude hotová, až se upeče na povrchu do hněda. Můžete píchnout špejlí do těsta, abyste zjistili, zda se nelepí a je již upečena. 

Bábovku ještě za tepla vyklopte na talíř. Pro to, aby se dala lépe vyklopit, přiložte na formu studenou mokrou utěrku. Pakliže vám vyklopit nepůjde ani tak, zkuste s ní lehce zatřást. Dejte však pozor, aby se veprostřed neoddělila a nepoškodila. Nakonec ji můžete posypat kokosovým cukrem, obyčejným cukrem nebo nechat jen tak zlatou na talíři. Je tak dobrá, že se po ní jen zapráší.

Zdravou tvarohovou bábovku se špaldovou moukou si můžete dát k odpolední kávě nebo na svačinu. Jistě ocení vaše kuchařské umění i rodina nebo přátele. Chutná i dětem.

Zdroj: