Jak připravit ten nejlepší kotlíkový guláš?

Jak připravit ten nejlepší kotlíkový guláš?
Chcete se setkat s rodinou či přáteli venku, ale zároveň musíte připravit oběd? Ani jedna možnost se nevylučuje, pokud zvolíte kotlíkový guláš. Kotlíkový guláš je sám o sobě velmi výjimečný. Už samotná jeho příprava bude pro vás zážitkem. A co teprve jeho konzumace!

Jaké náčiní na kotlíkový guláš potřebujete?

Než se vrhneme k výčtu surovin, které do kotlíkového guláše potřebujete, je nutné si říct, jaké náčiní na kotlíkový guláš potřebujte. A tím je:

  • smaltovaný kotlík s objemem alespoň 10 l, aby se v něm guláš dobře míchal,
  • trojnožka a řetěz pro zavěšení kotlíku nad ohněm,
  • dlouhá vařečka, která se vám v kotlíku neutopí,
  • rukavice, kterou si budete moct kotlík přidržet, aniž byste se spálili.

Důležitá je péče o oheň pod kotlem. Tajemství kotlíkového guláše vězí v jeho pomalé přípravě (po přidání všech surovin se bude kotlíkový guláš vařit minimálně 2,5 hodiny). Oheň by pod kotlem neměl vyhasnout, zároveň by plameny neměly být příliš velké, aby se guláš nepřipaloval. Všechny okolnosti kolem kotlíkového guláše dodají jeho přípravě úplně nový rozměr. Proto i jeho chuť bude výjimečná.

Jaké suroviny na kotlíkový guláš potřebujete?

  • 1 kg hovězího masa (nejlépe zadního hovězího),
  • 5 kusů klobásek dle vlastního výběru,
  • 2 l červeného vína,
  • 1,5 kg cibule,
  • 1 větší palici česneku,
  • 1 kg mrkve,
  • sladkou mletou papriku (100 g),
  • sůl (3 polévkové lžíce),
  • bylinky dle chuti (nejlépe tymián, šalvěj, estragon),
  • mletý pepř (jedna čajová lžička),
  • sádlo.
Kotlíkový guláš je sám o sobě velmi výjimečný, Foto: BearFotos  / Shutterstock

Jaký je postup?

  • Maso si nakrájejte a nejlépe přes noc naložte do směsi soli, pepře, česneku a bylinek.
  • V kotlíku rozehřejte sádlo a na něm dozlatova usmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte mletou papriku a chvíli restujte (pozor, aby vám paprika nezhořkla).
  • Poté přidejte maso, nechte jej zatáhnout a zalijte červeným vínem.
  • Po dvou hodinách vaření přidejte do guláše na kolečka nakrájenou klobásku i na kolečka nakrájenou mrkev a vařte další půl hodiny až 45 minut.

Kotlíkový guláš servírujte s čerstvým pečivem v okruhu vám blízkých lidí, kteří během jeho přípravy přidali ruku k dílu. 

Zdroje článku: