Chilli papričky jsou doslova vitamínová bomba a pomůžou vám zhubnout

Chilli papričky jsou doslova vitamínová bomba a pomůžou vám zhubnout
Jako chilli papričky označujeme plody především exotických druhů křovitých paprik. Typické je pro ně to, že výrazně pálí. Znáte současné pálivé rekordmany a víte, proč je vlastně dobré chilli jíst?

Může za to kapsaicin

Zodpovědná je za to látka jménem kapsaicin. To je rostlinný alkaloid. Společně s dalšími sloučeninami patří do skupiny kapsaicinoidů. Pro člověka má kapsaicin dráždivý efekt. A to nejen při požití, ale také při styku s očima a nosem.

Pálivost papriček se posuzuje podle takzvaných Scovilleho jednotek pálivosti neboli Scoville heat units (SHU). Oficiálním rekordmanem je v současné době hybridní odrůda Carolina Reaper. Dosahuje podle testů až 2 200 000 SHU.

Ačkoli některé zdroje uvádějí jako nejpálivější papričku Dragon's Breath, ta zatím v Guinnessově knize rekordů uvedena není. Pro srovnání, například paprika odrůdy Cayenne, ze které se vyrábí tzv. kajenský pepř, dosahuje pálivosti 30 000 až 50 000 SHU.

Na konzumaci výše uvedených rekordmanů si možná každý netroufne, ale náležitě vám mohou „dát zabrat“ i méně ostré odrůdy.

Pokud to s papričkami náhodou přeženete, bude se vám hodit informace, že kasein narušuje vazby mezi receptory bolesti a kapsaicinem. Vědecky znějící informace potvrzuje lidovou radu, že pokud vás pálí ústa, měli byste se napít se mléka.

Proč se chilli nebát

Šanci byste chilli rozhodně dát měli. Má totiž celou řadu zdraví prospěšných účinků. Podporuje metabolismus a podle některých zdrojů i libido. Častou konzumací chilli papriček přispějete ke snížení cholesterolu v krvi. Podle některých zdrojů rovněž pálivé papričky zlepšují revmatické stavy.

Laboratorní studie rovněž přišly se zjištěním, že chilli papričky mají antikarcinogenní, analgetické a antibakteriální účinky.

Papričky vykazují zejména vysoký obsah vitamínu A, B a C, také obsahují draslík, hořčík, železo a mangan. Zejména díky vitamínu C doslova nastartujete svoji imunitu. Vitamín C společně s betakarotenem, který je v chilli rovněž obsažen, funguje i jako silný antioxidant.