Nadýchaná hrníčková šlehačková bábovka

Nadýchaná hrníčková šlehačková bábovka
Šlehačkových bábovek není nikdy dost, a proto je potřeba si jednu upéct. Svěží bábovku s nadýchaným těstem si můžete dát ke kávičce nebo ke svému rannímu čaji.

Odměřování ingrediencí pomocí hrnečků je velice oblíbené. Každý má však doma hrnky různých velikostí. Většinou platí, že objem 200 ml je ideální míra na jeden správný hrnek.

Ingredience k pečení nadýchané šlehačkové bábovky:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice nebo krystal
  • 1 kelímek nebo hrnek šlehačky
  • 3 vejce
  • 1 lžička domácího vanilkového cukru
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička kakaa

Postup přípravy

Nikdy byste v bábovkách neměli zapomínat na sníh z vaječných bílků. Ten si našlehejte elektrickým ponorným nebo ručním šlehačem. Správný sníh by měl být tak tuhý, že po obrácení mísy nevypadne, ale zůstane přilepený na dně.

Ingredience kromě kakaa si smíchejte v míse a poté vmíchejte také sníh z bílků. Oddělte si těsto na dvě části a jednu obarvěte kakaem.

Do těsta budete přidávat vanilkový cukr. Můžete si pořídit kupovaný, ale nejlepší je pravý domácí vanilkový cukr.

Ten se dělá tak, že si připravíte kilo cukru a vanilkový lusk. Vanilku rozkrájíte na polovinu a vyjmete semínka, která jsou schovaná v lusku. Ty zamícháte do kila cukru, který jste si vysypali do nějaké mísy nebo dózy, ve které budete svůj domácí vanilkový cukr skladovat.

Až bude cukr pořádně promíchaný, vezmete ještě celý lusk a zapíchnete jej do hromady cukru tak, aby v ní byl celý zasypán. Vanilkový lusk i semínka cukr nádherně provoní a nemusíte používat umělé cukry nebo tresti, které jsou upravované chemicky.

Zdroj: HikoPhotography / Shutterstock

Postačí, když svůj domácí vanilkový cukr necháte týden odležet a poté z něj můžete ubírat po lžičkách do těsta. Jestliže naberete na lžičku i semínko, vůbec to nevadí, dodá těstu to pravé vanilkové aroma. Cukr můžete i případně dosypávat, ale vanilková vůně se při dalších přisypaných cukrech pomalu ztrácí. Proto je dobré udělat si po čase cukr nový.

A jdeme péct

Šlehačková bábovka se peče v rozehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut. Za to, aby dobře vyběhla, je zodpovědný prášek do pečiva. Prodávají se klasické prášky do pečiva, ale jestli chcete jíst zdravě a bio, použijte prášek do pečiva, který je bezlepkový a prost jakýchkoliv éček či chemických přísad. Klasický prášek do pečiva využívá chemickou reakci pomocí fosforečné soli, která těsto nakypří. Bio prášek do pečiva využívá vinný kámen a jedlou sodu.

Pomocnou složkou je kukuřičný škrob. Tak je těsto přirozeně a lehce nakypřeno. Obsahuje složky, které jsou zcela bio a převážně z ekologického zemědělství. Vaše šlehačková bábovka bude nejen chutná a nadýchaná, ale také zdravá. Abyste ji nějak ozvláštnili, můžete přidat třeba trochu rýžové nebo kukuřičné mouky, která dodá těstu krásně žlutou barvu.

 

Zdroj: