Vkladní knížky: Již jsou skoro minulostí, na těch výherních stále můžete vyhrát milion korun

Vkladní knížky: Již jsou skoro minulostí, na těch výherních stále můžete vyhrát milion korun
Éra vkladních knížek se již blíží ke konci. V současnosti tuto možnost nabízí jediná banka v celé České republice. Stále se však může vyplatit, objevit na ní můžete jeden milion korun.

O vkladní knížky je minimální zájem

Ještě v první polovině března jste si mohli pořídit výherní vkladní knížku ve dvou bankách. Byly to Česká spořitelna a ČSOB. Z důvodu nedostatku zájmu však první zmíněná banka od této možnosti upustila a pořídit si u ní již nemůžete ani dětskou vkladní knížku. Klasické vkladní knížky přestala vydávat již před jedenácti lety.

Na druhou stranu ČSOB stále nabízí možnost založit si výherní vkladní knížku. Jaké jsou podmínky, abyste mohli vyhrát a stát se lehčí verzí milionáře?

Podmínky pro účast

V první řadě musíte být majitelem výherní vkladní knížky. Máte-li výherní vkladní knížku od jiných společností než od ČSOB, i na ně se slosování vztahuje, novou si založit nemůžete. Druhá podmínka je, že na ní musíte mít minimálně jeden tisíc korun českých. To je vše, nyní musíte pouze počkat, až proběhne slosování a vy se stanete tím šťastlivcem, který získá jeden milion korun českých.

Slosování probíhá dodnes, a to dvakrát do roka. První slosování probíhá 1. května a další o půl roku později, tedy 1. listopadu.

Možná jste milionář a nevíte o tom

Kontrolujete si stav vkladní knížky, nebo jste na ni již zanevřeli? Pokud jste si ji delší dobu nezkontrolovali, může se stát, že jste v minulosti byli tím šťastným člověkem a nevíte to.

I když je nabídka vkladních knížek téměř zrušená, stále si můžete vybrat peníze, které na ní máte. Také ji můžete zdědit po zesnulém příbuzném prostřednictvím dědického řízení pro pozůstalé. V tomto případě se majitelem stáváte automaticky vy (bylo-li vám sděleno, že ji dědíte vy).

Vkladní knížku můžete také zdědit po příbuzném
Vkladní knížku můžete také zdědit po příbuzném | Zdroj: photographee.eu/ Depositphotos

Najděte svou vkladní knížku

Možná jste již zapomněli, že vůbec nějakou máte. To ale neznamená, že na ní nemáte velký finanční obnos, klidně i ten jeden milion korun. Jistota je jistota, a kdo by nechtěl takto snadno vydělané peníze?

Nová knížka již pouze u ČSOB

A pokud výherní vkladní knížku nemáte a chcete zkusit své štěstí, navštivte pobočku České pošty v místě vašeho bydliště (můžete v kterékoli, když se momentálně nacházíte daleko).

Můžete si však sjednat jak výherní, tak i dětskou či klasickou vkladní knížku. Peníze, které vložíte, se budou úročit podle toho, sjednáváte-li ji pro sebe nebo pro své nezletilé potomstvo.

Úroky pro dospělého činí maximálně 0,15 %, pokud si knížku založíte s výpovědní lhůtou na dva roky. Je-li výpovědní lhůta tři měsíce, úrok je 0,05 %. Nepřemýšlíte-li nad výpovědní lhůtou, úrok činí 0,01 %.

Naopak vaše děti budou mít základní úrok půl procenta ročně. Každé narozeniny dostanou prémii. A v případě, že jste do knížky vložili deset tisíc korun při jejím založení a vkládali minimálně tisíc korun každé jejich narozeniny, ČSOB jim přidá ještě 323 korun na jejich osmnácté narozeniny. Může se to zdát málo, ale i s těmi již naspořenými penězi to bude slušná částka.

Zdroje článku: