Epidemiologická situace v Česku se nezlepšuje, může se to projevit v nemocnicích

Epidemiologická situace v Česku se nezlepšuje, může se to projevit v nemocnicích
Opatření se rozvolnila, pak zase trochu zpřísnila a kdoví, co bude dál. Koronavirová situace v Česku se totiž nezlepšuje, jak se očekávalo. Počet nakažených roste a nejvíce mohou trpět zdravotníci.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný přednesl před poslaneckou sněmovnou výsledky testování z posledních dní. Uvedl, že pandemie se nevyvíjí podle očekávání a ačkoli došlo k rozvolnění, otevřely se obchody, restaurace a jiné služby, ve skutečnosti na tento stav Česko dosud připravené není.

Během několika posledních dní můžeme opět sledovat rostoucí procento pozitivních testů a index rizika v jednotlivých regionech se zvyšuje. Ministrovy predikce pro následující dny nasvědčují tomu, že ani v příštích dnech nebude situace lepší. 

Neuvedl konkrétní důvody, proč se podle něj počet nakažených stále zvyšuje. Uvedl však, že počet kontaktů mezi lidmi nejspíš může stoupat a jejich mobilita je obecně vyšší. S tím může úzce souviset nedodržování vládních opatření, jako je nošení roušek, dodržování rozestupů, vyhýbání se míst s vysokou koncentrací osob, nebo zvýšená hygiena rukou. Přitom dodržování veškerých opatření nám může výrazně pomoci v boji proti koronaviru.

Nejen kvůli sobě a svým blízkým bychom měli opatření dodržovat. Ve hře je také obsazenost nemocnic, které sice prozatím mají dostatek kapacity pro nové pacienty s nemocí covid-19, rovněž mají veškeré potřebné technologie a materiální zajištění, jenže může nastat situace, kdy budou nemocnice plné a bude nedostatek zdravotnického personálu.

V této situaci mohou samozřejmě pomoci i medici, armáda a jiní dobrovolníci, tomu by ale vláda chtěla předejít.

Ministr zdravotnictví je ale optimista. To, že čísla v posledních dnech stoupají neznamená, že se karta nemůže znova obrátit. V tuto chvíli je brzy dělat na to, abychom dělali předčasné závěry.