Očkování proti covidu proběhne v Česku ve 3 fázích

Očkování proti covidu proběhne v Česku ve 3 fázích
Ministr Blatný představil plán očkování proti koronaviru. Kdo se očkování dočká jako první a kdy přijde řada právě na Vás? Očkování bude rozděleno do třech vln.

Ještě během letošního roku dorazí do Česka první dávky vakcíny proti koronaviru, největší dodávky budou ale až v roce 2021. Celkem má Česká republika objednaných necelých 7 milionů vakcín za 1,8 miliardy korun. Očkovat se bude v následujícím pořadí.

První fáze

V první vlně očkování by měli vakcínu dostat osoby z ohrožených skupin, tedy senioři a lidé s oslabeným imunitním systémem. V první vlně budou samozřejmě očkování rovněž zdravotníci, pracovníci záchranné služby, zubaři, lékárníci a pracovníci v sociálních službách.

Druhá fáze

Jakmile bude první vlna u konce, očkování se dočkají také lidé z jiných profesí, které jsou extrémně důležité, nebo díky kterým přichází tito lidé do kontaktu s mnoha lidmi. Jedná se o hasiče, policisty, učitele všech typů škol, armádu, vládu, členy krizových štábů, státní úředníky, ale třeba i na pracovníky v energetice.

Třetí fáze

V tu chvíli budou moci podstoupit očkování i další pojištěnci, kteří o něj budou jevit zájem a dobrovolně o něj požádají. 

Očkování proti nemoci covid-19 bude probíhat nejspíš až do konce roku 2021, možná i déle. Do konce tohoto roku bude k dispozici asi 400 tisíc vakcín, což nepokryje ani všechny osoby ve fázi 1. Do konce června by měly být dostupné dávky až pro 3,5 milionu osob a necelé 3 miliony vakcín k nám dorazí v horizontu červenec–prosinec 2021. 

Očkování bude probíhat v krajských a fakultních nemocnicích, kterým budou přiděleny také mobilní očkovací týmy a bude zde zřízeno očkovací centrum. Poté bude očkování zavedeno i ordinacích praktických lékařů.