Od středy se opět utáhnou šrouby, restaurace musí zavřít už ve 20:00

Od středy se opět utáhnou šrouby, restaurace musí zavřít už ve 20:00
PES je na čtvrtém stupni, ale k úplnému zpřísnění vládních opatření proti šíření koronaviru nedojde. Největší cenu ale opět zaplatí majitelé hospod a restaurací.

Vláda se sešla k zavedení opatření proti nemoci covid-19, v posledních dnech se totiž průměrná hodnota indexu rizika v České republice pohybuje na úrovni čtvrtého stupně, nikoliv čtvrtého. 

Co se od středy změní?

Nemusíme se bát o vánoční nákupy v obchodech a obchodních centrech, těch se prozatím zpřísnění opatření týkat nebude.

Malou ránu ale schytají opět majitelé restaurací, hospod, barů a jiných podobných zařízení. Zde bude muset být upravena otevírací doba na 6:00 až 20:00. Doba, kdy mohou podniky otevřít se tak zkrátí o 2 hodiny, což může mít na některé provozovatele fatální důsledky. Ministr zdravotnictví Blatný uvedl, že vláda již nechce uzavírat provozovny úplně, ale že jistá omezení jsou nezbytná.

Zpřísnění se dotkne i výdejních okének. Ty nově nemohou prodávat alkoholické nápoje ani v noci, ani přes den. Na vánoční punč můžeme rovněž zapomenout. Od středy bude také platit zákaz provozu stravovacích služeb a prodeje alkoholických nápojů na trzích všeho druhu, tedy i na těch vánočních.

Rovněž poukázal na fakt, že mnoho lidí se shromažďuje v MHD. Tento fakt je důsledkem toho, že se opět mnoho lidí vrací z práce a ze škol, proto vláda apeluje na města, aby zvýšily frekvenci jednotlivých spojů, aby nebyly dopravní prostředky takto přeplněné.

Smutní budou rovněž provozovatelé ski areálů. Vláda se opět vyjádřila k vlekům se stanoviskem, že prozatím budou střediska pro lyžaře uzavřena. S tím budou samozřejmě strádat i provozovatelé ubytovacích zařízení na horách.