Od 18. prosince se můžeme nechat zdarma testovat na covid-19, proti tomu v lednu dorazí i první dávka vakcíny

Od 18. prosince se můžeme nechat zdarma testovat na covid-19, proti tomu v lednu dorazí i první dávka vakcíny
Svítá na lepší časy? Během příštího roku by mohlo až 6,5 milionu lidí v České republice dostat očkování proti nemoci covid-19, z toho 1 milion ještě než roztaje sníh. Celý měsíc se navíc můžeme testovat zdarma antigenními testy.

Vakcína pro milion lidí už v zimě

Během roku 2021 by se k nám měla dostat vakcína až pro 7 milionů lidí, z toho 1 milion by mohl být očkován již v zimě. V první linii budou očkováni zdravotníci a lidé z ohrožených skupin, tedy ti se zhoršenou imunitou a senioři. V dalších dávkách by se mělo dodat na další riziková povolání jako jsou státní úředníci, hasiči a další, již v létě y pak měla dorazit 3. dávka, která doočkuje ty osoby, na které se v prvních dvou várkách nedostalo. Pak přijdou na řadu dobrovolníci.

Vakcína bude dodány od farmaceutických společností Pfizer a BioNTech, a každá vakcína se bude podávat ve dvou dávkách na osobu. Látky budou chodit děleně během roku i kvůli obtížnému skladování, kdy každý vakcína potřebuje teplotu - 80 stupňů.

Antigenní testy zdarma

Od 18. prosince do 15. ledna se budeme moci zdarma testovat na covid-19 antigenními testy. Tyto testy vyhodnocují výsledek velice rychle, asi po 20 minutách. Každý člověk se může testovat opakovaně, maximálně však 1 za 5 dní. Využít této příležitosti budou moci hlavně ti, kteří mají rodinné příslušníky například v domově seniorů. S negativním antigenním testem je totiž budou moci navštívit.

Test bude hrazen ze zdravotního pojištění a vzorek se odebírá stejně jako v případě PCR testů, tedy výtěrem z nosohltanu.