Zbavte se stresu použitím 7 nejběžnějších metod

Zbavte se stresu použitím 7 nejběžnějších metod
Moderní doba je uspěchaná a náročná. Je pochopitelné, že většina lidí se dnes potýká se stresem, který se může negativně podepsat na psychickém i fyzickém zdraví. Jak se ale stresu účinně zbavit? Vyzkoušejte některou z následujících metod.

Pravidelně si zacvičte

Nezáleží na tom, jestli zvolíte odpočinkovou procházku, vytrvalostní běh, meditační jógu nebo ze sebe uvolníte napětí kickboxem. Prakticky každá fyzická aktivita vede k uvolňování takzvaných hormonů štěstí (endorfinů, dopaminu a serotoninu) a navíc je vám odměnou i zlepšení fyzické kondice.

Pokud si vyberete venkovní aktivitu, prospěje vám i pobyt na čerstvém vzduchu a čas strávený na sluníčku pomůže tělu vytvářet dostatek vitaminu D a posílit imunitu.

Naučte se zhluboka dýchat

Dechová cvičení jsou velice účinná a využít je můžete téměř kdykoliv. Když jste ve stresu, automaticky se vám dech zkrátí a bude mělčí. Celé tělo se potom chystá na reakci „bojuj nebo uteč“, zaplavuje se adrenalinem a stresovým hormonem kortizolem.

Rychlý způsob, jak se uklidnit, je udělat několik vědomých hlubokých nádechů a výdechů. Snažte se nadechovat se zapojením bránice až „do bříška“, výdech by přitom měl být vždy o něco delší než nádech.

Vyzkoušejte aromaterapii

Několik vědeckých studií už prokázalo, že vůně v prostředí se mohou výrazně podílet na snížení stresu. Použít můžete tradiční vonné svíčky, které svým plápoláním vytváří příjemnou uklidňující atmosféru, nebo třeba modernější řešení ve formě difuzérů a odpařovačů.

Vhodné esenciální oleje pro redukci stresu jsou například levandule, růže, santalové dřevo, pomeranč nebo bergamot.

Do zaměstnání můžete zvolit parfém s těmito vůněmi nebo nosit někde po ruce lahvičku s oblíbenou esencí či namíchanou kombinací více složek, ke které si můžete v případě potřeby na chvíli přičichnout.

Zacvičte si, meditujte, vyzkoušejte aromaterapii a dechové cvičení, Zdroj: Mariia Korneeva / Shutterstock

Upravte svůj jídelníček

Z dlouhodobého hlediska se na vaší odolnosti vůči stresu výrazně podepisuje i to, jak se stravujete. Důležité je především jíst pravidelně a dodržovat pitný režim. Když zvolíte čerstvé a co nejméně průmyslově zpracované potraviny, nebude trávení představovat pro tělo takovou zátěž a vy pak nebudete zbytečně unavení.

Antistresový jídelníček by měl také obsahovat dostatek omega-3 mastných kyselin, hořčíku a vitamínů skupiny B. Zároveň vynechejte nikotin a velké množství kofeinu, které mohou způsobovat nervozitu.

Pomazlete se

Fyzický kontakt, jako je mazlení nebo objímání, zvyšuje hladinu oxytocinu, známého také jako „hormon lásky“. Zároveň přitom klesá množství stresových hormonů a tlumí se emoce spojené s agresivitou. Pokud jste tedy nejen vystresovaní, ale i naštvaní, je tohle ideální řešení.

Navíc ani nezáleží na tom, jestli se půjdete přitulit k partnerovi, obejmout děti nebo se pomazlit se svým zvířecím miláčkem. Spolehlivě by vám měla pomoct každá z uvedených možností.

Meditujte

Existuje celá řada meditačních technik. Pokud jste si představili trávení dlouhých minut nebo hodin v pozici jogína, nemusíte být daleko od pravdy. Stejně tak lze ale meditovat i u běžných činností i u domácích prací.

Vyzkoušejte techniku „mindfulness“. Volně by se tento termín dal přeložit jako „vědomá pozornost“ a v praxi se jím popisuje způsob, kterým vnímat svět kolem sebe v daném okamžiku všemi smysly, aniž by se vaše myšlenky rozutekly ke stresujícím věcem.

Takže příště, až budete třeba umývat horu špinavého nádobí, vnímejte proud teplé vody z kohoutku, duhové odlesky na bublinkách saponátu a zvuky cinkajících příborů, pomyslete na ty krásně čisté talíře, které skládáte na odkapávač, a nezaobírejte se tím, že musíte ještě stihnout vytřít podlahy a uvařit večeři.

Vyhněte se zbytečnému stresu

Nejlepší způsob, jak zvítězit nad stresem, je vůbec se mu nevystavovat. Pokud je vám něco nepříjemné, naučte se asertivně říkat ne.

Když si plánujete práci, vytvořte si seznam menších úkolů, které budete plnit postupně. Díky tomu před vámi nebude stále jen vyhlídka na nedokončený celek, ale budete se moct pochválit za zvládnutí každého jednotlivého kroku. Obdobně můžete postupovat nejen s plány pracovními, ale i s těmi životními.

 

Zdroje: