Jak získat zahradu plnou života: 10 nejkrásnějších odrůd divokých květin jako klíč k harmonii s přírodou

Jak získat zahradu plnou života: 10 nejkrásnějších odrůd divokých květin jako klíč k harmonii s přírodou
Přemýšlíte o tom, že by vaše zahrada mohla být útočištěm i pro divoké květiny, ale nejste si jisti, které byste měli vybrat? Chcete na své zahradě vybudovat květinový ráj? Přinášíme vám seznam divokých květin, které stojí za to si pro letošní sezónu pořídit.

Ozdoba od zahrady, lákadlo pro hmyz i léčivky pro celou rodinu

Divoké květiny jsou skvělou volbou pro zahradníky, jež hledají pro svoji zahradu nové rostliny, a to především ty, o které bude snadné se postarat a nepřinesou s sebou další práci navíc. Divoké květiny jsou nejen estetickou záležitostí celého konceptu zahrady, ale jsou také potravou pro tolik užitečných hmyz, včely, ptáky a motýly.

Tip! Pokud máte možnost zajít do blízkého zahradnictví, poraďte se o koupi a pěstování divokých rostlin s odborníky. Ti nejlépe vědí, jaké rostliny jsou pro vaši lokalitu vhodné a přinesou vám co největší užitek.

Nebojte si nechat poradit v zahradnictví odborníky
Nebojte si nechat poradit v zahradnictví odborníky | Zdroj: MilanMarkovic / Depositphotos

Ať už plánujete divoké rostliny pořídit jako magnet pro opylovače nebo jednoduše, protože chcete na své zahradě vytvořit příjemnou atmosféru, tyhle rostliny budou jednoznačně těmi pravými.

  1. Chrpa modrá – původně pochází z oblasti Středozemního moře a vyžaduje slunné stanoviště. Při správné péči květe od května do září. Její krásná barva upoutá nejenom létající hmyz, ale také všechny návštěvníky vaší zahrady.
  2. Třezalka tečkovaná – svými žlutými květy vyniká na zahradě od června do srpna. Nejenže vypadá obzvláště pěkně, ale oceníte také její léčivé vlastnosti, které má zejména v oblasti pohybového aparátu a duševního zdraví.
  3. Sléz maurský – tahle méně známá rostlina dosahuje výšky až 120 cm, má nádherné fialové květy, které dorůstají velikosti až poloviny vaší dlaně. Kvetou od května do září. Rostlina je bohatá na slizovité látky, a proto se od pradávna doporučuje k léčbě kašle a žaludečních problémů.
  4. Vlčí mák – díky jemným, zářivě červeným květům bude ozdobou každé zahrady. Mák se díky svým semenům dokáže množit velice rychle a rok, co rok se můžete těšit z většího množství elegantních květů.
  5. Vičenec ligrus – vzhled této květiny je spoustě lidem známý, její název už nikoli. Tahle nenáročná trvalka má ráda suchá stanoviště a od května do července zahradu zdobí bohatými růžovými květy.
  6. Vrbka úzkolistá – rychle rostoucí, odolná trvalka, která bohatě kvete růžovými květy tvořící několik pater. V závislosti na odrůdě dorůstá výšky 20 až 100 centimetrů.
  7. Hadinec obecný – je magnetem pro veškerý hmyz na vaší zahradě. Rostlina s modrofialovými květy kvetoucí po celé léto. Prosperuje zejména na slunných stanovištích s propustnou půdou.
  8. Zvonek okrouhlolistý – okouzlující trvalka s dlouhými stonky, ze kterých vyrůstají většinou jemně modré, fialové či bílé květy. Má dlouhou dobu květu a je cenný pro včely a další hmyz.
  9. Ostrožka stračka – sytě fialové květy této rostliny jsou opravdovou raritou každé zahrady. Květy směřující vzhůru jsou plné lahodného nektaru, který ocení zejména čmeláci.
  10. Kohoutek věncový – tato drobná květina s intenzivní barvou své korunky má sice krátkou životnost, ale je schopná se díky samo-výsevným schopnostem rychle rozrůstat. Rostlina potřebuje plné slunce a půdu bohatou na živiny.
Zdroje článku: