Pokud vás nebaví běžné cvičení, zkuste tanec. Díky němu zhubnete, zlepšíte své zdraví a pobavíte se

Pokud vás nebaví běžné cvičení, zkuste tanec. Díky němu zhubnete, zlepšíte své zdraví a pobavíte se
Tanec vnese do vašeho života řadu výhod, od aerobních zdravotních přínosů po silnější kosti, větší flexibilitu a duševní pohodu. Na rozdíl od běžného cvičení, jež se po delší době může stát nudným, umožňuje si pohyb lépe vychutnat a více se při něm bavit. Je to i šance k seznámení s někým novým.

Tanec má celou řadu výhod pro tělo i duši

Tanec může být vašemu zdraví stejně prospěšný jako klasické cvičení, podle některých studií zlepšuje krevní tlak, citlivost na inzulín, celkovou kondici, kognitivní funkce a také zdraví duševní. Kromě toho vám může pomoct zvládat různé zdravotní stavy, jako je cukrovka, žlučové kameny, vysoký krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění.

Jistě, fyzické cvičení zůstává hlavním způsobem, jak se s těmito obtížemi lépe vypořádat. Udržování návyků a pravidelné cvičení – např. běh nebo chození do posilovny – však může být z dlouhodobého hlediska obtížné, zvlášť pokud se u toho příliš nebavíte. Naopak tanec, forma společenského cvičení, může být velmi zábavný. Je při něm pravděpodobnější, že se hned tak nevzdáte. Pomáhá odbourávat tuky a u lidí s nadváhou přináší výrazné zlepšení složení a tvaru těla (zejména v kreativnější formě).

Je vhodný hlavně pro mladou populaci (do 45 let) jako náhrada tradičních cvičebních postupů pro boj s tuky. Věnovat se mu ale mohou lidé všech věkových kategorií i velikostí. Koneckonců je to rovněž dobrý způsob, jak poznat nové přátele. Raději ale nejdříve navštivte svého lékaře za účelem prohlídky, pokud máte zdravotní potíže, nadváhu, je vám více než 40 let nebo nejste v dobré kondici.

Silnější kosti i sebedůvěra bez nutnosti zvláštní výbavy

Existuje samozřejmě mnoho forem tance, od společenského až po diskotéku. Balet, břišní tanec, hip-hop, stepování a tak dále. Tanec může být mnoha věcmi: vyjádřením umění, zábavným koníčkem, reprezentací kultury nebo právě skvělou formou cvičení. Dnes je hlavně o rekreaci a sebevyjádření, ačkoli se dá provozovat i jako soutěžní aktivita, každopádně jde o příjemný způsob, jak být fyzicky aktivnější a zůstat fit.

Pár tančí tango.
Pár tančí tango. | Zdroj: Focusarg / Depositphotos

Kromě již zmíněného dopomůže tanec k silnějším kostem a snížení rizika osteoporózy, lepší koordinaci, hbitosti a flexibilitě, rovněž k lepšímu prostorovému vnímání. Zvýší pak i vaši fyzickou sebedůvěru a přispěje k větší psychické pohodě, sebeúctě a lepším sociálním dovednostem. Navíc často vyžaduje učení se konkrétních pohybů a sestav, tedy choreografie, takže pomáhá zlepšit paměť, respektive zabránit její ztrátě. Jde o aktivitu spojovanou s nižším rizikem demence.

Nenechte se odradit nervozitou a rozpaky nebo obavami z toho, že nemáte dostatečný talent. Tančit můžete prakticky kdekoli, nejen v tanečních školách a společenských sálech, ale i přímo u sebe doma. Nezáleží tedy ani na tom, jestli je zrovna zima nebo prší. Ani vybavení nemusí být problém, záleží na zvoleném stylu. Chcete-li začít, jednoduše si vyberte to, co se vám líbí a co byste si rádi vyzkoušeli, vyhledejte si online taneční školy v okolí a přihlaste se do kurzu.