Lady Sarah Chatto, byla to právě ona, která se v posledních letech nejvíce objevovala po boku Alžběty II.

Lady Sarah Chatto, byla to právě ona, která se v posledních letech nejvíce objevovala po boku Alžběty II.
Milovníci a fanoušci britské královské rodiny ví o jejich členech, skandálech a událostech mnoho, a to především díky zesnulé královně Alžbětě II., která se za 70 let své vlády stala nejen miláčkem národa, ale stala se velmi oblíbenou a uznávanou panovnictví po celém světě. O jejím životě bychom si mohli mnohé přečíst. Málokdo ale ví, pro koho měla královna velkou slabost.

Kdo je Lady Sarah

Lady Sarah Chatto se narodila 1. května 1964 v Kensingtonském paláci (královská rezidence v Londýnském obvodu Kensington a Chelsea). Je jedinou dcerou Antonyho Armstrong-Jonese (1. hrabě ze Snowdonu) a princezny Margaret (hraběnka ze Snowdonu). V roce 1981 byla družičkou na svatbě svého bratrance prince Charlese a princezny Diany. Od raného dětství projevovala zájem o umění a kulturu, neboť její otec byl britský fotograf a umělecké nadání jí pomáhal rozvíjet. Tak není divu, že se stala profesionální malířkou reprezentující Redfern Gallery.

Dále je také od roku 2004 vicepředsedkyní The Royal Ballet. Její obrazy byly vystaveny v několika významných galeriích po celém světě a získaly řadu ocenění. V roce 1994 se provdala za Daniela Chatto. Spolu mají syna Samuela (narozen v roce 1996) a syna Arthura (narozen v roce 1999). Je dvacátá sedmá v pořadí na britský trůn. Je označována za velmi pokornou, upřímnou, láskyplnou a skromnou bytost s velikým srdcem. Možná z těchto důvodu byl její vztah se zesnulou královnou Alžbětou II. velmi silný a jejich silné pouto trvalo až do královniny smrti.

Vztah s Alžbětou II.

Ačkoli Lady Sarah nikdy nepatřila mezi ty významnější členy britské královské rodiny a nerada se objevovala v záři královských reflektorů, její vztah k tetě královně Alžbětě II. byl velmi blízký a jejich pouto velmi silné. Královna Alžběta II. a Lady Sarah se sblížily zejména po smrti její matky princezny Margaret, která zemřela v únoru 2002. Okolí britské královské rodiny o vztahu královny Alžběty II. a Lady Sarah řeklo: "Královna zbožňuje Sáru a vyhledává její společnost tak často, jak jen to je možné. V jejich přítomnosti se musí cítit každý skvěle, neboť z nich čiší radost, smích a optimismus. Sdílejí smysl pro loajalitu, zábavu, ale také královské povinnosti." 

Jejich pouto bylo tak silné, že královna dovolila své neteři, aby ji mimo jiné doprovázela i do jejího oblíbeného úkrytu (Craigowan Lodge v Aberdeenshire), kam většina členů britské královské rodiny s Alžbětou II. nejezdilo. Když královna v roce 2021 přišla o svého milovaného manžela prince Philipa, zůstala v Balmoralu a Sarah byla jednou z mála příbuzných, kteří s ní v té těžké době zůstali. A tak nebylo divu, že ji smrt královny Alžběty II. (8. září 2022) hluboce zasáhla a vnímala jí jako velmi těžkou a nenahraditelnou ztrátu. Jen podle fotografií, na kterých ji novináři zachytili, vypadala velmi zarmouceně a utrápeně. Na poslední cestě královnu doprovodila v plisované černé sukni, černé halence a svůj outfit doplnila kloboukem, perlami a elegantními černými podpatky