Princ Richard, vévoda z Glouchesteru: Poklidný život architekta převrátila naruby smrt staršího bratra

Princ Richard, vévoda z Glouchesteru: Poklidný život architekta převrátila naruby smrt staršího bratra
Nikdy neměl zastávat politickou funkci, vybral si proto kariéru architekta. Pak ale tragicky zahynul jeho starší bratr a Richard musel převzít po smrti otce všechny povinnosti. Princ Richard, vévoda z Gloucesteru, a Birgitte, vévodkyně z Gloucesteru, se vzali v roce 1972.

Princ Richard nikdy nepředpokládal, že přijme titul vévody z Gloucesteru. Po tragické předčasné smrti svého staršího bratra, prince Williama z Gloucesteru, však rezignoval na práci architekta, ujal se královských povinností a o dva roky později zdědil vévodství po svém otci.

Je jedním z mála Windsorů

Richard je vnukem krále Jiřího V. a královny Marie, a proto jeho děti používají příjmení Windsor. (Na rozdíl od dětí a vnuků královny Alžběty, kteří, pokud potřebují příjmení, používají Mountbatten-Windsor). Vévoda a vévodkyně z Gloucesteru mají tři děti: Alexandra Windsora, hraběte z Ulsteru, lady Davinu Windsorovou a lady Rose Windsorovou.

Tragická smrt staršího bratra

Richardův starší bratr William byl velký dobrodruh. Vedl aktivní život, létal na letadlech Piper, podnikal túry po Sahaře a létal horkovzdušnými balóny. Princ William byl také licencovaným pilotem a prezidentem Britského centra lehkého letectví, vlastnil několik letadel a účastnil se amatérských leteckých závodů. Dne 28. srpna 1972 se zúčastnil závodu Goodyear International Air Trophy v Halfpenny Green u Dudley. 

Krátce po startu a ve velmi malé výšce se Piper Cherokee prudce naklonil na levou stranu, došlo k extrémnímu zvýšení rychlosti zatáčení a odpovídající ztrátě výšky. Křídlo letounu narazilo do stromu a neovladatelné letadlo se převrátilo a narazilo do zemního valu, přičemž vzplálo. Princ William a i pasažér zahynuli. Williamovi bylo pouhých 30 let. K havárii došlo před zraky 30 000 diváků, zvládnutí požáru trvalo dvě hodiny a těla byla identifikována při ohledání až následující den podle zubních záznamů.

Král Jiří V. v klášteře v Paříži, Zdroj: Marzolino / Shutterstock

Matka umírajícímu manželovi o synově smrti neřekla

Williamův a Richardův otec, princ Henry, byl v době synovy smrti v tak špatném zdravotním stavu, že jeho matka váhala, zda mu to má říct. Později ve svých pamětech přiznala, že to neudělala, ale že se o smrti jejich syna mohl dozvědět z televizního zpravodajství. Sám zemřel o dva roky později a po jeho smrti se tak dědicem veškerého majetku, ale také oficiálních povinností, stal princ Richard, který si nikdy nemyslel, že by k něčemu takovému mohlo dojít.

Jaké jsou povinnosti vévody z Glouchesteru

Vévoda z Gloucesteru je práce na plný úvazek. Každoročně se účastní národních a mezinárodních akcí na hlavy státu, jakož i rozsáhlých veřejných povinností a závazků, které odrážejí jeho vlastní zájmy a charitativní činnost. Je spojen s více než 150 charitativními organizacemi a spolky. Jeho mecenášství odráží jeho profesní i osobní zájmy, mezi něž patří mezinárodní humanitární otázky, kulturní dědictví a stavební prostředí a vojenští veteráni.