Když se ve snech vracíte zpátky do školy, většinou to není nic hezkého. Co tyto sny znamenají

Když se ve snech vracíte zpátky do školy, většinou to není nic hezkého. Co tyto sny znamenají
Sny o škole jsou běžné v jakémkoliv věku. Zdají se dětem, studentům před zkouškou, ale i dospělým, kteří už do školy řadu let nechodí. Proč se nám tyto sny zdají tak často a jak si je vysvětlovat?

Sny o náročných zkouškách či testech ve škole se řadí mezi top 5 nejčastějších snů. Alespoň jednou se zdály snad každému a po probuzení jste nejspíš pocítili pořádnou úlevu, že už vás nic takového nečeká. 

Nejčastěji se v těchto snech objevují vysokoškolské zkoušky nebo maturita. Většinou v nich nejste na zkoušku vůbec připraveni, nic neumíte nebo dokonce přijdete nazí či ani nemůžete najít učebnu, ve které se má konat. Takové sny dokážou vyvolat velký strach a úzkost, kterou v bdělém stavu ani neznáme. 

Zdroj: Autor: Monkey Business Images / Shutterstock

To samozřejmě značí stres. Může to být z přepracovanosti, ale nejčastěji kvůli nějaké velké životní výzvě nebo zkoušce, která vás čeká a na kterou ještě nejste připraveni.

Úzkostnými sny se zabýval i Sigmund Freud. Podle něj tento typ snů představuje zároveň jakousi formu sebeuklidňování i výčitek. Sebeuklidňování spočívá v tom, že si hned po probuzení nebo už ve snu s úlevou uvědomíte, že už se vás tato situace dávno netýká. Výčitka zase tkví v tom, že si kladete otázku, proč i po tolika letech stále děláte věci, které byste dělat neměli. To přesně odpovídá našim výčitkám před zkouškou, na kterou jsme se nepřipravili.

Sny o náročných zkouškách či testech ve škole se řadí mezi top 5 nejčastějších snů.

Proč se nám ale zdá o zkouškách ve škole a ne o výzvách, které jsme museli podstoupit jako dospělí?

Podle psychologů jde o to, že když čelíme stresu, mozek vyhledává v paměti původní události, které jako první poznamenaly náš život v dané oblasti. Do takových událostí se přesně hodí typická nejistota a stres před písemkou, testem, zkouškou či před školní tabulí. Naše stresující zážitky se poté promítnou do snů a spojují tak naši současnou situaci s tou tehdejší.

Pokud tedy máte takové sny často, váš mozek vám naznačuje, že se nejspíš moc přetěžujete nebo že se chystáte udělat něco, na co ještě nejste připraveni.

Ještě častěji se tyto sny budou objevovat u lidí, kteří od sebe hodně očekávají a jsou na ně kladeny vysoké nároky. Tyto sny se u nich opakují právě v období stresu před nějakým náročným úkolem.

Nejlepší je tedy si důkladně projít váš sen a zkusit ho porovnat se současnou situací. Čeho se ve snu bojíte? Kdo se v něm objevuje? Shoduje se mezi ním a vaší současností něco? Díky tomu byste měli najít příčinu vašeho stresu a úzkosti a snažit se na ní zapracovat.

Pro více informací si můžete projít jednotlivé symboly ve snáři nebo se poradit s odborníkem.

Zdroj: 
Brenda Mallonová: Sny od A do Z od, Metafora, 2007
astrohled.cz