Královna kočičího světa: Příběh Choupette, kočky nedávno zesnulého Karla Lagerfelda, jejíž jmění činí 3,5 milionu dolarů

Královna kočičího světa: Příběh Choupette, kočky nedávno zesnulého Karla Lagerfelda, jejíž jmění činí 3,5 milionu dolarů
Poté, co předloni zemřel návrhář Karl Lagerfeld, začala se světem modelingu šířit zvěst, že odkázal velkou část svého jmění právě své kočičí múze. Choupette (čtěte Čupet) se tak po smrti svého pána stala velmi bohatou kočičí slečnou. Pojďme se podívat na její příběh.

Choupette se narodila 15. srpna 2011. Původně patřila francouzskému modelu Baptistovi Giabiconimu, který byl zároveň i přítelem návrháře Karla Lagerfelda. Baptist dostal Choupette jako dárek. O desetitýdenní kotě se od té doby staral s bezmeznou láskou. Dostala jméno Choupette, což je ve francouzštině označení pro roztomilé dívky.

O Vánocích se model rozhodl odcestovat do Marseille za matkou a nechtěl kočku stresovat cestou. Proto požádal světoznámého návrháře, zda by se mu o kočku nepostaral. Lagerfeld ze začátku váhal, jelikož měl odpor k všudypřítomné srsti, kterou po sobě kočky zanechávají. Po krátké diskusi o tom, že se kočky o sebe sami starají, návrhář souhlasil. „Již tehdy ho zcela uhranula…“ dodává s úsměvem Giabiconi.

Když se poté vrátil ze sváteční návštěvy své matky a vyzvedl si kočku, pan Lagerfeld se uzavřel do sebe. „Byl naštvaný, odměřený, nemluvil se mnou. Po chvíli uvažování mi bylo jasné, že si Choupette získala jeho srdce“. Přátelství francouzského modela a světoznámého návrháře tak čelilo velké výzvě. Krok, který se následně rozhodl Giabiconi udělat, nebyl jednoduchý, ale byl nezbytný. Po týdnu od vyzvednutí kotěte zaťukal na dveře návrháře a předal mu dar. Choupette. „Bylo vidět, že mu vnesla do života slunce“ dodává model.

Když přišel na návštěvu k návrháři Stephen Gan, který je editorem V magazínu, VMAN a dalších, všiml si poklidně sedící kočky vedle kytice růží. „Nejdříve jsem si pomyslel – Cože? Karl má kočku?“ dodává Stephen Gan. Podle jeho vyjádření byl v roce 2012 Karl Lagerfeld ten poslední člověk, který by mohl mít domácího mazlíčka. A přesto jej měl. Stephen Gan nelenil, vytáhl telefon a pořídil první snímek kočičí celebrity a zveřejnil jej na twitterovém účtu V magazínu. „Meet Choupette“ zněl popisek u fotky, která se během několika hodin stala virální.

Hvězda Choupette začala zářit. Byla v přílohách a na stránkách časopisů – fotografie pořizoval sám Lagerfeld – vznikla řada make-upů od Shu Uemury s názvem Shu-pette, na trhu se objevila kniha pojednávající o jejím soukromém životě, Chanel přišel s novou barvou „Chupette blue“, která odkazuje na zářivě modrou barvu jejích očí. Jak rostla její sláva, rostl i její doprovod. Měla osobního strážce, lékaře, kuchaře, designera. A žila neobyčejný a luxusní kočičí život.

„Choupette změnila Karlův život“ říkají ti, kteří znali Karla Lagerfelda. Dokázal hodiny sedět a pozorovat ji. Činila ho šťastným už jen kvůli tomu, že byla. Fascinovala ho. Spala na jeho hlavě. A když o ní mluvil, často ji zmiňoval jako silnou a schopnou dámu. Lagerfeld zemřel v roce 2019 na rakovinu slinivky břišní, ale nezanechal Choupette samotnou. Nadále žije se svou chůvou, obklopená přepychem, na který je přeci jen zvyklá a láskou, kterou si zaslouží. I když je její jmění odhadováno na 3,5 milionu dolarů, zdaleka nepatří mezi nejbohatší zvířecí miláčky světa. Tím nejbohatším je německý ovčák Gunther IV., jehož jmění dosahuje hodnoty 375 milionů dolarů.