COVID-19: Škola a práce doma. Jaká nastavit pravidla

COVID-19: Škola a práce doma. Jaká nastavit pravidla
V posledních měsících byly v souvislosti s koronavirovou pandemií všechny české rodiny nuceny učit se se svými dětmi doma. Děti se sice do školního procesu pomalu vrací, ale některé stále zůstávají doma. Pro většinu rodin je to skutečná výzva, zejména pokud jde o logistiku. Jak sladit práci a domácí vzdělávání svých dětí?

1. Vypracujte si plán

V případě, že budete muset každý den sladit svoji domácí kancelář s aktivitami dětí, neobejdete se bez důkladného plánu. Pokud u vás doma dosud vše fungovalo spíše spontánně, v závislosti na potřebě daného okamžiku, jste teď pravděpodobně vyčerpaní a ve stresu. Je čas to změnit.

Zamyslete se nad tím, v jaké hodiny bezpodmínečně potřebujete klid, být plně k dispozici kolegům a mít nepřetržitý přístup k počítači. V tuto chvíli naplánujte aktivity vašich dětí, které přímo nesouvisí se školou – mohou sledovat pohádky, číst knihy či vybarvovat omalovánky. Vysvětlete jim, že v tuto chvíli jste zaměstnáni prací a nemohou vás obtěžovat. Stanovte si konkrétní čas. Až skončíte, věnujte se vyučování dětí. Mají vaše děti online hodiny s učitelem? Pak je to vlastně ještě lepší. Pojďme k bodu dvě.

2. Sázejte na tablet nebo chytrý telefon

Pokud má vaše dítě online lekce nebo alespoň některé z úkolů dokáže vypracovat samostatně prostřednictvím internetu a knih, máte napůl vyhráno! Je dobré zajistit, aby vaše dítě mělo vlastní zařízení s přístupem na internet, abyste s ním nemuseli sdílet počítač.

3. Používejte užitečné aplikace

V těchto těžkých dobách přichází firmy se spoustou internetových tipů a aplikací pro rodiče, kteří tráví dny doma s dětmi. Na internetu či v televizi najdete mnoho vzdělávacích filmů a pořadů, které snadno vysvětlují problémy z hlavních školních osnov. Obchody s mobilními aplikacemi obsahují množství aplikací, které dětem umožní procvičovat školní dovednosti (sčítání a odčítání, pravopis, anglická slovíčka atd.). V tabletu můžete nastavit také maximální dobu používání zařízení. Velmi důležitou funkcí, zejména pro nejmenší děti, je režim ochrany očí, který odfiltruje škodlivé modré světlo.

4. Vytvořte dětem e-learningový koutek

Ve škole má vaše dítě vlastní místo, lavici a tabuli. A zvonek, který oznamuje začátek a konec vyučovací hodiny. Doma je to úplně jiné – e-learning se často odehrává v obývacím pokoji, zatímco ostatní členové domácnosti ve stejné místnosti pracují, telefonují či sledují televizi. V takových podmínkách je velmi obtížné soustředit se. Pokud je to možné, připravte pro své děti speciální e-learningový koutek. Ideální variantou je samostatný dětský pokoj, Pokud tuto možnost nemáte, můžete zvolit stůl umístěný ve vaší pracovně nebo ložnici, kde bude mít student klid na učení. Na takovém místě by dítě mělo mít alespoň relativní klid a pohodu. Nezapomeňte na školní zvonek – lze jej snadno nahradit běžným kuchyňským časovačem či mobilem. Nastavte jej na 45 minut a dítěti dopřejte přestávku, když zazvoní.

5. Pamatujte na dobu odpočinku

Každý den naplánujte svůj rodinný harmonogram tak, aby měla celá rodina čas na odpočinek a zábavu. Po vyučování a vaší práci vyrazte s dětmi na procházku, hrajte deskové hry nebo si pusťte rodinný film, který může sledovat celá rodina společně. Každý z vás by si měl najít odměnu za těžký den či týden, zkrátka něco, na co se budete těšit. O víkendu, kdy není třeba pracovat ani se učit, si vyjeďte do přírody na výlet, za sportem nebo si zvolte cokoli, ​​co vám dělá radost a umožní vám odreagování po celém týdnu.