Krémový makovník – neobvyklý recept, který vás dostane

Krémový makovník – neobvyklý recept, který vás dostane
Když jsem tento makovník zkoušela poprvé a viděla, jak je řídké těsto, tak jsem si řekla, že to nedopadne. „Aspoň si slepice pochutnají!“ To byla první věta, na kterou jsem pomyslela, když jsem míchala těsto. Nebojte se a vyzkoušejte, výsledek stojí za to.

Potřebné suroviny

  • 5 vajec
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 125 gramů rozpuštěného a vychladlého másla
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů mletého máku
  • 500 mililitrů mléka
  • špetka soli

Jak budeme postupovat?

Nejdříve si v míse důkladně vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do bílé pěny. Můžeme použít ruční šlehač nebo to naházet do kuchyňského robotu. Nepodceňte šlehání, musí to být opravdu bílá pěna. Je lepší si vajíčka vytáhnout dřív, ať mají pokojovou teplotu. Z bílků se špetkou soli si vyšleháme tuhý sníh.

Za stálého šlehání přiléváme vychladlé máslo a minimálně ještě 5 minut šleháme.

Mixér můžeme vypnout a vařečkou vmícháme smíchanou mouku s mletým mákem.

Jako další přilijeme mléko, které má zase pokojovou teplotu, nesmí být studené z lednice. Nakonec vmícháme sníh.

Takto připravené těsto si vylijeme do menší hluboké formy, na dno si dáme pečicí papír. Pečeme zhruba hodinu na 170 stupňů.

Hotový krémový makovník před podáváním necháme pořádně vychladnout, ať nám z něj není špatně.

Těsto je velmi, ale velmi řídké. Nebojte se, během pečení se to vše srovná. Vznikne nám tak hezky vrstvený moučník. Mléko se žloutky se nám nějak záhadně propojí, vysráží a vznikne nám jakoby krém. Nahoře budeme mít makový korpus, uprostřed „krém“ a dole zase makový korpus.

Poznámka:

Makovník není extra sladký. Kdo má rád sladké, tak si přidá cukr.

Bonus:

Podávat můžeme jen takhle. Nikde ale není napsané, že si to nemůžeme doladit. Kdo si chce nahoru přidat krém, přidá si svůj oblíbený krém. Když si ho budete chtít dochutit ovocem, můžete si na horu dát jahody, maliny. Kreativita je neomezená.