Záhadný případ brutálního zavraždění mladíka Tima McLeana. Proč musel zemřít?

Záhadný případ brutálního zavraždění mladíka Tima McLeana. Proč musel zemřít?
Někdy jsou opravdové zločiny šokující. Přesto jsou jednotlivé případy velmi zajímavé, a mnozí lidé jsou fascinovaní tzv. „True Crimes“. Velice odporná vražda Tima McLeana je bezpochyby jeden z nejznepokojivějších případů novější historie, především kvůli nechutnému chování jeho vraha Vince Li.

Brutální vražda

Obětí kruté vraždy byl Timothy Richard „Tim“ McLean, v tu dobu 22letý Američan z města Victoria. 30. července 2008 nastoupil do dálkového autobusu, se kterým se chtěl vydat domů z práce. Na jedné ze zastávek nastoupil Vince Li, vysoký imigrant z Číny. Přisedl si k McLeanovi, který si ho nejdříve ani nevšiml. McLean později usnul, na uších měl sluchátka.

Podle svědků vyndal Li velký nůž a začal bezdůvodně bodat ještě spícího McLeana do krku a do hrudi. Poté, co řidič autobusu zastavil na kraji silnice, ostatní cestující panicky vyběhli ven z vozidla. Uvnitř zůstal pouze těžce zraněný McLean, Li a řidič autobusu. Sám ale nedokázal vraha zastavit, takže taktéž opustil autobus.

Li své oběti následně uřezal hlavu (kterou „hrdě“ ukázal z okna všem dalším cestujícím venku), a poté dále vyřezával kusy z Timova těla, která dokonce požíral. Při příjezdu policie se Li stále nacházel v busu a zabýval se dalším zmrzačením mrtvého těla. Strážníci zatkli Liho a nalezli nechutně zmrzačenou mrtvolu. Kusy vnitřností leželi na podlaze vozidla, hlava daleko od těla, oči, nos a jedno ucho chyběly (tyto části byly později nalezeny v kapsách Liho).

Ale proč?

Po takové historce by se dalo čekat, že Vince Li musel být od narození psychopat. Takhle to ale nebylo. Li byl zcela normální a obyčejný muž středního věku, který se rozhodl odstěhovat z Číny a pracovat v Americe. Po problémech v zaměstnání se rozhodl odjet do Winnipeg, kde by ho čekal pracovní pohovor. Podle svědků se den před vraždou choval jaksi divně (prý seděl ve tři hodiny ráno vzpřímeně na lavičce před autobusovou zastávkou).

Po zatčení byla u něj diagnostikována schizofrenie. Tato duševní nemoc by i vysvětlovala jeho neuvěřitelně klidné chování během samotné vraždy. Při bodání nebyl nijak emotivní, naštvaný či zděšený, svědkové mluvili o „robotickém zabíjení“.

Roku 2017, po intensivní psychologické péči, byl Li propuštěn. Soud rozhodl, že během zločinu nebyl příčetný. Přesto je tento případ velmi mysteriózní. Proč se z ničeho nic Li rozhodl zabít nevinného cizího člověka? Nikdy předtím se nijak zvláštně nechoval, dokonce těsně po ukončení práce se jevil svému zaměstnavateli zcela normální. Jak je možné, že takto nenápadný muž je schopný zmasakrovat mladého kluka nelidským způsobem, ba dokonce sníst části jeho těla? Podle jeho slov slyšel hlasy, které mu to poručily. Byla to pouze schizofrenie? Nebo snad vyšší síly, co si s Liem zahrály brutální hru?