Koronavirovou situaci v ČR nově hlídá PES, momentálně je fialový

Koronavirovou situaci v ČR nově hlídá PES, momentálně je fialový
Protiepidemiologický systém ČR (PES) určuje nové stupně pohotovosti v ČR. V současné době je celá republika na nejhorší možné úrovni, snad se brzy mapa zbarví i jinak, než do fialova.

Jak se získává index rizika?

Narozdíl od semaforu, který fungoval je na základě hodnoty reprodukčního čísla funguje pes na indexu rizika. Ten zohledňuje kromě reprodukčního čísla ještě podíl pozitivních testů ze všech provedených denních testů za jeden týden a počet nakažených na 100 tis. obyvatel obecně a zvlášť v rizikových skupinách. Data se aktualizují každý týden. 

Stupeň 1: Zelený pes

Pokud je hodnota indexu méně nebo rovna 20, je zde situace pod kontrolou, je nízké riziko komunitního přenosu, trasování a testování pozitivních osob je efektivní a není potřeba vydávat protiepidemiologická opatření.

Stupeň 2: Žlutý pes

Hodnota indexu je v rozmezí 21 až 40. V tuto chvíli se mohou objevovat lokální ohniska a společnost by měla zpozornět. Je kladen důraz na efektivitu trasování a testování, mohou být zavedena lehká opatření.

Stupeň 3: Oranžový pes

Hodnota indexu je v rozmezí 41 až 60 a situace v regionu začíná být naléhavá. Zvyšuje se riziko komunálního přenosu a tlak pociťují zdravotnická zařízení. Maximální nasazení při trasování a testování pozitivních osob, zpřísňují se opatření.

Stupeň 4: Červený pes

V zemi je vážný stav, index je v rozmezí 61 až 75. V této situaci se virus šíří komunálně, nekontrolovaně. Trasování a testování je omezeno, tlak na zdravotnická zařízení je veliký. Opět prostor pro zpřísnění opatření.

Stupeň 5: Fialový pes

V regionu je kritický stav. Index dosahuje vyšších hodnot než 75. Systém trasování a testování nestíhá, může začít kolabovat. Přeplněná jsou zdravotnická zařízení. V tomto stádiu přichází nejpřísnější protiepidemiologická opatření, je možný úplný lockdown.

 

Aktuální situace v ČR

V současné době jsou všechny kraje v České republice označeny fialovou barvou, jsou tedy v kritickém stavu. Data pro jednotlivé kraje se aktualizují vždy po sedmi dnech. Pakliže hodnota indexu rizika klesne například na počet menší než 75, je možné částečné rozvolnění opatření. Pokud se ale opět zvýší, mohou být opatření zavedena opětovně.

Ministerstvo zdravotnictví si od nového systému slibuje vyšší efektivitu v boji proti nemoci covid19, než jak tomu bylo v případě semaforu.