Několik dobrých rad, jak pečovat o své nohy

Několik dobrých rad, jak pečovat o své nohy
Nohám jsme vděčni, za to, že nás nosí tam, kam potřebujeme, a tak jim můžeme jejich službu vhodnou péčí alespoň částečně splatit.

Noha je velmi složité ústrojí našeho pohybového aparátu. Základ nohy tvoří příčná a podélná klenba, díky kterým celé naše tělo drží ve vzpřímené poloze. Především obuv formuje klenbu a proto je důležité chodit v takové, která podporuje přirozenou anatomii chodidla a nestlačuje prsty k sobě. Při chůzi je důležitá aktivita prstů, pokud jsou v botě stlačeny, nemohou pomáhat v odrážení od povrchu, a jejich drobné svaly zakrňují. Chodidlo pak není při chůzi rovnoměrně zatěžováno a pohyb se stává těžkým. Nohám prospějeme střídáním různých druhů obuvi, občas zařadíme i chůzi naboso.

1. Hygiena je základ

Mezi základní hygienu nepatří pouze zbavování se nečistot a potu mytím, ale také hydratace a dezinfekce pomocí vhodných krémů. Důležité je, aby byla pokožka před aplikací suchá, zejména v prostorech mezi prsty. Předcházíme tím řadě infekcí a plísní. 

2. Úprava nehtů

Nezapomínáme ani na pečlivé zkracování nehtů. Nehty zastřihujeme pouze rovně, tak abychom předešli jejich zarůstání. Chceme-li si zkrášlovat nehty lakováním, tak pouze v případě, že jsou zdravé.

3. Odstraňování zrohovatělé kůže

Starou kůži, která se objevuje zejména na patách a došlapných plochách pravidelně odstraňujeme obrušováním. Při větším poškození svěříme péči odbornému pedikérovi. Po každém ošetření natřeme nohy kvalitním rostlinným olejem a ideálně si na noc vezmeme bavlněné ponožky.

Stejně jako sobě, dopřejme i nohám odpočinek a relaxaci v příjemné bylinné či solné koupeli.