Zajistí vám klidné spaní. Kde se vzaly indiánské lapače snů?

Zajistí vám klidné spaní. Kde se vzaly indiánské lapače snů?
Lapače snů doslova zaplavily moderní příbytky. Dají se koupit prakticky ve všech obchodech s dekoracemi a internet je doslova zaplaven návody na jejich výrobu. Kde se vzaly?

Kde se vzaly lapače snů

Lapače snů jsou předměty původně vytvořené americkými indiány. Vyráběly se zpravidla z přírodních materiálů, jako je vrbové proutí a zvířecí šlachy či kůže.

Původní kultura přikládala lapačům snů hlubší význam. Šlo o amulety, které měly zajistit klidnější spánek. Za tímto účelem je domorodé obyvatelstvo používalo především u dětí. O jejich původu kolují v řadě indiánských kmenů četné legendy.

Konkrétně siouxká legenda také vypráví o tom, že lapače snů měly pochytávat nejen zlé sny, ale i negativní myšlenky. Lapač snů tak může současně i plnit funkci totemu. Dnes tak můžeme předpokládat, že i indiáni již provozovali to, pro co našla moderní věda označení daydreaming neboli česky denní snění.

Indiánský lapač snů

Zdroj: Jane Rix / Shutterstock

Jak zacházet s lapačem snů

Mezi indiánským obyvatelstvem se traduje, že zlé sny se zachytí do síťky lapače, kde je ráno zničí denní světlo a sluneční paprsky. Proto by se měl lapač pověsit nad spící osobu, a to současně tak, aby na něj alespoň jednou denně svítilo slunce.

Naopak dobré sny po pírkách na lapači mohou sklouznout nazpět do duše spícího. Spící osobu v lapači symbolizuje kamínek či korálek, který se vplétá doprostřed síťky. Ta je vypletena do kruhu, což je symbolické vyobrazení světa a vesmíru.

Moderní společnost už symbolický význam lapače snů nepociťuje tak intenzivně a mnohdy nám slouží jen jako stylové dekorace.

Z tohoto důvodu tak mnozí i barvy lapače snů vybírají jen podle toho, aby se jim hodil jako designový prvek do interiéru. Psychologie barev jakožto etablovaná psychologická disciplína však ukazuje svůj význam i v tomto případě.

Pakliže tak alespoň z části věříte na moc lapače snů, vybírejte si barvu i podle toho, jakým způsobem na vás působí, nejen podle toho, jestli se hodí k vám domů.