Američané nám je závidí, my je často opomíjíme. Vyrazte s rodinou na výlet na jeden z těchto moravských hradů

Američané nám je závidí, my je často opomíjíme. Vyrazte s rodinou na výlet na jeden z těchto moravských hradů
Kromě vína, frgálů a tvarůžek nabízí Morava mnoho tipů na místa, kam vyrazit na rodinný výlet. Pojďme si prohlédnou některé krásné hrady, které můžete v tomto regionu navštívit.

Romantický Bouzov

Nelze jinak než začít s majestátním hradem Bouzov, který leží u Litovle, kousek od Olomouce. I díky jeho poloze, kdy v hradu leží jen malá vesnička a lesy, které vytvářejí romantickou atmosféru hradu se zde sjíždějí turisté nejen z celé republiky. Rovněž bývá hrad často v hledáčku filmařů. Jeho exteriéry i interiéry jste mohli zahlédnout v mnoha českých filmech a pohádkách, například O princezně Jasněnce a létajícím ševci a mnoho dalších.

Zdroj: Autor: Martin Mecnarowski / Shutterstock

Atypický Pernštejn

Také na Pernštejně si můžete zahrát hru "Hádej, co se tady točilo". Kromě mnoha známých pohádek se zde natáčely například i filmy Bathory a Van Helsing. Tento hrad je unikátní především svou nezvyklou architekturou, a to hlavně počtem arkýřů a dřevěným mostem spojujícím dvě věže. Hrad stojí na skále a z jeho věží je nádherný výhled do širokého okolí. Pokud se Vám ale z parkoviště, které je dole ve vesnici pěšky až nahoru na hrad, vyveze vás vláček.

Kromě mnoha známých pohádek se zde natáčely například i filmy Bathory a Van Helsing.

Majestátní Bítov

Na jihu Moravy se na kopci mezi meandry řeky Dyje tyčí pevnost Bítov, která byla vybudována na místě původního hradiště. Zvláště milovníci lovu a zbraní si prohlídku exteriéru náležitě užijí. Na Bítově mají totiž expozici se 49 vycpanými psy, miláčky jednoho z majitelů, který se s nimi po jejich smrti nedokázal rozloučit. 

Šternberk s lesoparkem

Z jihu se vrátíme opět na severní část Moravy, tentokrát do Šternberka, kde leží bývalé sídlo mnoha významných rodů z české šlechty, hrad Šternberk. Nejzajímavější a nejromantičtější částí hradu je bezesporu dochovaná válcovitá věž. Kromě zajímavé vás zajisté nadchne okolí hradu, zvláště pak lesopark, kde si mohou děti užít hodně zábavy a něco se naučit.

Sovinec, který nikdy nespí

Z Olomouckého kraje se nakonec přesuneme do kraje Moravskoslezského. Mezi hustými lesy se zde u malinké vesničky Křížov tyčí hrad Sovinec. Ačkoliv není expozice hradu nijak rozsáhlá, každý víkend se zde konají nejrůznější akce s přehlídkami dobových kostýmů, soubojů, nebo třeba dravých ptáků a jiné zvěře, což ocení hlavně děti, kterým jsou tyto akce přizpůsobovány.

Tak co, kam o víkendu vyrazíte s rodinou na výlet vy?

Zdroj:

  • autorský text