Jindřiška (61): Můj manžel začal běhat za mladými ženami. Chci se nechat rozvést, ale on nevidí důvod

Jindřiška (61): Můj manžel začal běhat za mladými ženami. Chci se nechat rozvést, ale on nevidí důvod
Manželství s Petrem nebylo nikdy zalité sluncem, a pro rozdílnost povah si nás naši přátelé velmi často dobírali. I přesto jsme vychovali dvě krásné děti a nyní se těšíme z vnoučat. Manžel se ale v posledních letech chová naprosto nekontrolovatelně. Navíc mu připadá, že je to v pořádku.

Petr byl ve společnosti vždy oblíbený

Už když jsme se poznali, byl Petr velký šoumen. Byl to on, kdo táhnul celou partu. Vymýšlel různé ztřeštěné nápady a choval se mnohdy jako malé dítě. Právě to mě ale na něm přitahovalo. Byl to výborný protipól pro mou klidnou a pragmatickou povahu. A on to cítil stejně – dokonale jsem jej uzemňovala. Byla jsem vždy přístavem, kam se může po svých bláznivých projektech vrátit. Přežili jsme spolu mnohé, a i on mi dokázal být oporou, když to bylo potřeba.

V devadesátkách se nám dařilo

V devadesátých letech, když se všechno otevřelo, bylo Petrovo životní období. S velkým nadšením se pustil do podnikání a vzal si úvěry. Ze začátku se našemu soukromému pekařství dařilo skutečně skvěle a mohli jsme otevřít několik dalších pekáren. S láskou jsem rozvážela ranní chleba a užívala jsem si, že konečně mohu dělat práci, kde se cenní být ranní ptáče. V té době byly již obě dcery ve školce, a s manželem jsme to měli krásně rozdělené. On se o holky staral ráno, já zase odpoledne.

Zvládli jsme spolu bankrot i nemoc dcery

S nástupem hypermarketů na náš trh se lidé začali zajímat o nízkou cenu zboží a bylo jim jedno, jaká je kvalita. Pozorovali jsme stále nižší zájem o naše pečivo, až najednou utichla poptávka téměř úplně. Skončili jsme v likvidaci. Bylo velmi smutné pozorovat manžela, jak je nucen dát sbohem zaměstnancům i práci, co miloval. Jen kvůli tomu, že lidé dali přednost nadnárodním společnostem, ze kterých nemá naše země žádný užitek. Když jsme vše vyřešili, objevila se u dcery leukémie. Jedno náročné období střídalo druhé. Naštěstí vše dobře dopadlo a z dcery je dnes maminka.

Životní peripetie se na Petrovi podepsaly

Chvíli to s Petrem vypadalo bledě. Několik týdnů se opíjel a domů se vracel nad ránem. Žal se snažil utopit v alkoholu. Pak mu ale umřel otec a on si uvědomil, že ani on zde nemusí být věčně. Sice už to nebyla ta veselá kopa, stále se ale Petr snažil, aby bylo doma veselo. Našel si nové zaměstnání a začal působit v obchodě s mladou módou. Ze začátku jsem si říkala, že mu to prospěje, nyní už jsem jiného názoru.

Přišel domů zhulený

Pochvaloval si nový kolektiv mladých lidí, pro které se ihned díky své veselé povaze stal miláčkem. Účastnil se i jejich divokých večírků a oslav. V té době to byli lidé v podobném věku jako naše dcery. Oběma dcerám se přitom otcův styl velmi líbil, mně už o něco méně. Obzvláště jednou, když se mi manžel v doprovodu dalších objevil u dveří domu zhulený. O užívání marihuany jsme se snažili domlouvat našim dětem - a nyní jsem měla doma jedno přerostlé nevyzrálé děcko.

Chová se ke svému věku nevhodně

Zatímco dcery zmoudřely, našly si partnery a založily rodiny, můj muž ve svém „mladém“ způsobu života pokračuje dál. Dozvěděla jsem se, že má dokonce s některými prodavačkami poměr. Na to jsem se jej snažila upozornit, že má trpělivost přetekla. Chci rozvod. On se ale neustále ohání tím, že život je jen jeden, a že mě miluje jako nikoho jiného na světě. Sebe ale kvůli toho měnit nehodlá. Dokonce jsem se dozvěděla, že si jej v pracovním kolektivu velmi považují. Že je zodpovědný a výborný šéf. Já měla za to, že je to jen nevyrovnaná osobnost plná rozporů.

Přeji si, abych se s manželem dokázala v klidu rozejít. Sice mě jeho veselá povaha bavila, ale co je moc, to je příliš. Přeji si klidné soužití a pohodu ve dvou. Letos mi začíná důchod…

Názor psychologa:

Vážená paní Jindřiško,

Vaše situace není lehká. Musíte se nejen vyrovnat s tím, že váš manžel je vám nevěrný, ale i s tím, že odmítá danou situaci řešit. Píšete, že manžel tvrdí, že vás miluje. Zkuste na tom stavět. Vysvětlete mu v klidu, že pokud někoho milujete, očekává se, že se k němu podle toho budete chovat. Budete brát na zřetel jeho city a přání.

V zásadě máte dvě možnosti. Můžete manželovi navrhnout, že se pokusíte vztah zachránit a nalézt nějaký kompromis přijatelný pro vás oba. To může spočívat například v tom, že manžel zanechá nevěr a omezí své večírky. Rozdělte si čas napůl – jeden víkend necháte manželovi na jeho mladistvé aktivity a večírky (samozřejmě za předpokladu, že vám bude věrný) a druhý víkend můžete trávit spolu poklidnými partnerskými koníčky. I vám možná prospěje, když budete mít více času pro sebe a své vlastní plány. Můžete si v klidu přečíst knihu, nebo se podívat na film, který by vašeho muže nebavil. Případně vyrazte ven s kamarádkami anebo vyzkoušejte nějakou úplně novou zábavu. Nikdy není pozdě na to se seberozvíjet. 

Je ovšem otázka, zdali máte ještě chuť se o obnovu vztahu pokoušet a zdali jste schopná se smířit s kompromisem a s tím, že váš poklidný důchod nebude až tak poklidný, jak byste si představovala. Na druhou stranu s manželem jste spolu dlouho, a pokud k sobě vzájemně stále chováte city, bylo by škoda společná léta zahodit. Pátrejte také po důvodech, které vedly k tak výrazné změně manželova chování. Píšete, že se velmi změnil po smrti otce. Je možné, že se se ztrátou stále nevyrovnal a tohle je jen způsob, jak utéct od bolesti.

Druhou možností je dotlačit manžela k rozvodu. Dobře si tuto variantu promyslete, protože obvykle nebývá cesty zpět. Uvádíte, že nastupujete brzy do důchodu. Pokud se s manželem rozvedete, budete ho pravděpodobně trávit sama. To není lehké ani pro klidné a introvertní povahy. Samozřejmě si můžete najít nového partnera. Je ovšem otázka, zdali máte chuť začít znovu randit a poznávat nové muže. Pokud ano, tak směle do toho, nikdy není pozdě na to začít nový vztah a najít si někoho, kdo vám dopřeje poklidný důchod přesně podle vašich představ. Pokud se tedy rozhodnete pro rozvod, zkuste manželovi vysvětlit, že jestliže se nehodlá změnit, není opravdu jiné cesty. Popište mu, že Vám svým jednáním opravdu ubližuje a že toužíte po klidném životu, který on Vám nedopřává. Pokud manžel na svém novém životním stylu a mladých partnerkách opravdu trvá, nakonec snad z úcty k vám a letům, které jste spolu strávili, na rozvod přistoupí.

 

Tento článek vychází z příběhu zaslaného do naší redakce. Z důvodu ochrany soukromí našich čtenářů byla všechna v článku uvedená jména pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační

Na vaše dotazy odpovídá Mgr. Alžběta Gregušová, Mediátor

Mgr. Alžběta Gregušová Mgr. Alžběta Gregušová je absolventkou olomoucké Univerzity Palackého, katedry psychologie. Cenné zkušenosti získala v nadnárodních korporacích, kde se věnovala rozvoji a ...


alzbeta.gregusova@efektivnimediace.cz
Zdroj článku:
  • Autorský text, rozhovor