I malé zahradní jezírko umí vnést do zahrady klid a pocit souznění s přírodou

I malé zahradní jezírko umí vnést do zahrady klid a pocit souznění s přírodou
Zahrada dává prostor pro uplatnění vlastní šikovnosti, vkusu i fantazie a jezírko je právě ten nejpozoruhodnější architektonický zahradní prvek, který odliší vaši zahradu od té sousední.

Jezírko může být malé či prostorné, s vodopádem nebo jen určené pro okrasné rostliny. Ti nejšikovnější si mohou v zahradě udělat malé jezírko s rybami. Takové jezírko musí splňovat určité základní parametry, aby byly ryby v dobrém zdravotním stavu a přežily i zimní období.

osvětlené zahradní jezírko
osvětlené zahradní jezírko | Zdroj: geraldas / Depositphotos

Jezírko si lze zbudovat od základů svépomocí nebo si koupit plastový polotovar, který usnadní práci.

Výhody zahradního jezírka

S malým vodním dílem se v zahradě probudí život. Voda přiláká třeba ptáky, včely, žáby. Jezírko osazené vodními rostlinami přirozeně zapadne do okolí a vypadá úchvatně. Jiskřivá, vlnící se vodní hladina přináší klid na duši, a i menší a zdánlivě obyčejná zahrada tak získá své kouzlo. Když je jezírko obklopeno kvetoucími rostlinami a rákosím, na vodě jsou lekníny a opodál pohodlné posezení, zahrada získá romantický nádech. Fontána nebo malý vodopád vydávají uklidňující zvuky, které jsou balzámem na duši.

Překvapivě zábavný koníček

Už samotné budování jezírka je zábavné a stejně tak jeho osazení, kdy se jednotlivé rostliny začínají rozrůstat. I jezírko potřebuje pravidelnou údržbu, aby bylo stále krásné, rostliny prosperovaly a drobní živočichové měli ideální podmínky pro život. Pomáhat s údržbou mohou i děti, které se tak naučí praktické věci a dozvědí se něco nového o přírodě a o chování u vodních ploch.

Pokud mají být v zahradním jezírku ryby, jejich počet by měl být omezený.  Pro chov většího množství ryb je třeba počítat s čerpadlem a filtry.

Dobře založené a osazené jezírko má samočistící schopnosti. Rostliny využívají přebytečné živiny pro svůj růst a vytváří kyslík. Pokud samočištění nefunguje, opět přijde na řadu čerpadlo a filtry.

Zásobárna vody v dobách sucha

Život na zahradě potřebuje vodu a uprostřed horkého léta se zahradní jezírko a rostliny kolem něj stanou útočištěm pro drobné živočichy, kteří v okolí žijí. I pro odpočinek má okolí vodní plochy příjemné mokroklima.

Pro hezké letní večery

S rozmachem venkovního solárního osvětlení se i jezírka stávají místem, kterému lze dodat ještě něco navíc. Osvětlení umožní i příjemný večerní pobyt v zahradě a dodá místu další zajímavý prvek. Světla lze umístit v okolí jezírka, a dokonce i na vodní hladinu. To vše bez nutnosti složité elektroinstalace a bez zvýšené spotřeby elektřiny.

Zdroj článku:
  • Autorský text