Pěstujte na zahradě těchto pět rostlin. Klíšťata si na vás nepřijdou

Pěstujte na zahradě těchto pět rostlin. Klíšťata si na vás nepřijdou
Léto je tu a s ním bohužel i sezóna klíšťat. Tito malí parazitičtí roztoči dokážou pořádně znepříjemnit život, a to jak lidem, tak i zvířatům. Pokud se chcete na své zahradě cítit alespoň trochu v bezpečí, vysaďte na ní rostliny, které klíšťata odpuzují.

Co klíšťata milují

Pamatujte na to, že klíšťata jsou nejen v lesích a parcích, ale najdete je i na březích rybníků a řek nebo na okraji lesních cest. Lze říci, že klíšťata se ráda zdržují všude tam, kde je tráva vyšší než 20 cm.

Klíšťata mají ráda vlhká a chladná místa. Rádi se schovávají ve vysoké trávě a ve stínu stromů. Pokud na své zahradě klíšťata mít nechcete, v první řadě svou zahradu udržujte. Pravidelně sekejte trávník. Pomůže však i to, když vysadíte některé specifické druhy rostlin.

Rostliny, které odpuzují klíšťata

Rozmarýn

Rozmarýn je bylinka, která nejen odpuzuje klíšťata, ale také přitahuje všechny kuchaře. Její jehličky se používají jako koření. Skvěle se hodí nejen k jehněčímu a skopovému masu, ale také například ke zvěřině.

Rozmarýn je velice aromatický a má velice intenzivní vůni, kterou klíšťata nemají ráda. Vysadit ho doporučujeme na teplé a slunné místo.

Šanta kočičí

Šanta kočičí je rostlina, kterou kočky zbožňují a klíšťata nesnášejí. Tato rostlinka příjemně voní po citrónu a mátě peprné. Šantu kočičí musíte (stejně jako rozmarýn) pěstovat na slunném stanovišti.

Vratič obecný

Vratič obecný obsahuje specifický toxin, který se jmenuje thujon. U lidí tento toxin může vyvolat zvracení nebo srdeční arytmii. Ve výjimečných případech může způsobit i smrt.

Vratič má specifickou vůni, která odpuzuje hmyz, a to nejen klíšťata, ale například i moly.

Levandule obecná

Levandule dodá vaší zahrádce ten pravý šmrnc. Krásně voní, skvěle vypadá, můžete si z ní připravit sirup a v neposlední řadě odpuzuje klíšťata, pavouky, komáry či vosy.

Levandule obsahuje éterický olej, který odpuzuje hmyz. Zatímco lidem levandule voní, hmyz její vůni nesnáší.

Speciální tip pro vás: Vysaďte levanduli na zahrádce poblíž místa, kde rádi sedáváte. Budete tak v bezpečí před otravným hmyzem.

Levandule není pouze pro okrasu a konzumaci.
Levandule není pouze pro okrasu a konzumaci. | Zdroj: AlexGukBO / Depositphotos

Kopretina starčkolistá

Tato rostlina vám pravděpodobně bude připomínat sedmikrásku, odtud také její název. V minulosti byla hojně využívaná k boji proti blechám či vším, vyráběly se z ní insekticidy. Využít ji můžete i při boji s klíšťaty.

Další rostliny, které odpuzují klíšťata:

  • chryzantémy

  • tymián, máta, oregano

  • pelyněk

  • pelargónie

  • afrikány

  • česnek

Speciální tip pro vás: Jako bariéra proti klíšťatům mohou na vaší zahradě působit i nejrůznější kameny, štěrkové cesty, případně mulčovací kůra. Nemusíte tedy jen pěstovat rostliny.

Zdroje článku: