Jezte syrovou zeleninu. Poradíme vám, jaké druhy jsou nejlepší

Jezte syrovou zeleninu. Poradíme vám, jaké druhy jsou nejlepší
Syrová zelenina je zdraví prospěšná. Obsahuje totiž enzymy, antioxidanty, vitamíny a má protirakovinné účinky. Navíc pokud budete jíst zeleninu syrovou, ušetříte čas, který byste strávili vařením. Ukážeme vám, jaké druhy zeleniny můžete konzumovat tepelně neupravené. Dobrou chuť.

Pastiňák

Pastiňák je vzhledově podobný petrželi, ale chutná spíše jako mrkev. Konzumovat ho můžete i syrový, má jemnou chuť, určitě vám bude chutnat. Listy pastiňáku obsahují železo, draslík, zinek a fosfor a také vitamíny C a B.

Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu známe z polévek nebo jiných jídel. Málokdo ale ví, že ji lze konzumovat i syrovou. Z růžičkové kapusty si můžete připravit například chutný salát. Stačí, když růžičky najemno nastrouháte a smícháte s dalšími druhy zeleniny a oblíbeným dresinkem.

Červená řepa

Chcete si pochutnat na červené řepě? Nastrouhejte ji do zeleninového salátu, připravte si z ní šťávu nebo si udělejte zeleninové carpaccio. Syrová řepa je bohatá na vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a také na vitamíny skupiny B.

Kapusta

Kapusta je ideální pro přípravu zeleninového smoothie. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných vitamínů (A, C, E a K a také vitamíny skupiny B.) Ovšem pozor, kapusta je těžko stravitelná, nejezte jí tedy příliš mnoho, ať vám není těžko od žaludku.

Brokolice

Je libo zdravou svačinku v podobě několika růžiček brokolice? Žádný problém. Syrová brokolice obsahuje velké množství vitamínu B1, B2 a B6, ale také vitamín C. Přidat ji můžete také do salátu.

Syrová paprika vám dodá potřebnou dávku vitamínu C.
Syrová paprika vám dodá potřebnou dávku vitaminu C. | Zdroj: studioM / Depositphotos

Paprika

Papriku většina lidí syrovou konzumuje. Věděli jste ale, že pouhá polovina papriky pokryje denní potřebu vitaminu C pro dospělého? To je přeci skvělé. Pokud chcete svému tělu dodat vitamín C, jezte papriku syrovou, vařením byste ji o vitamín C připravili.

Cibule

Cibule je plná vitamínu C, vitamínů skupiny B a antioxidantů. Mnoho lidí se ji však bojí konzumovat syrovou, a to kvůli její štiplavosti. Cibule je také trochu špatně stravitelná. Malé množství syrové cibule však vašemu zdraví zaručeně prospěje.

Česnek

Pokud se zrovna nechystáte na rande nebo do společnosti, dejte si syrový česnek. Má antibakteriální účinky a působí jako skvělá prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Špenát

Připravte si zdravý salát ze špenátových listů, které jsou bohaté na vitamín C, minerály a vlákninu.

Cuketa

Možná vás překvapí, že i cuketu lze konzumovat syrovou. Nakrájená na tenké plátky skvěle doplní každý salát.

Další druhy zeleniny, které se vyplatí konzumovat syrové:

  • batáty

  • kapusta

  • cukrový hrášek

  • květák

  • baby kukuřice

Zdroje článku: