Úžasně jednoduchý trik na čistění terakotových květináčů od vodního kamene

Úžasně jednoduchý trik na čistění terakotových květináčů od vodního kamene
Nejen vodní kámen, ale také nevzhledné šmouhy se dají z terakotových květináčů snadno odstranit. Existuje pár triků, jak se jich rychle a účinně zbavit. Ve většině mají hlavní roli brambory. Naučte se květináče čistit a zároveň ušetřit svůj čas.

Terakotové květináče jsou náchylné k nečistotám

Terakotové květináče jsou nádherné, s postupem času ale budete muset řešit jejich čištění nehledě na to, zda je máte doma nebo na zahradě. Přišly k nám z Itálie a dodávají zahradě či domovu mírně exotický nádech. Terakota není umělina, jedná se o přírodní materiál. Právě proto jsou tak náchylné k nečistotám.

Do materiálu mohou proniknout různé bakterie, ale například také vápník z vody, který způsobí nevzhledné šmouhy. Také můžete mít problém vyčistit zbytky květin či zjistíte, že se v květináči kromě rostliny usadil také vodní kámen, popřípadě květináč zezelenal. Čištění je přitom obtížné, ale zachránit vás mohou bramborové slupky a škrobová voda, která vznikne uvařením brambor.

Vyndejte proto svou oblíbenou rostlinu z květináče a nejlépe ji přesaďte jinam. Jakmile to uděláte, můžete se pustit do čištění terakotového květináče pomocí jednoho z následujících triků.

Bramborové slupky proti vápenným šmouhám

Bramborové slupky dodávají škrobové vodě větší účinnost, a proto je vhoďte do vody, která vám zbyla při vaření brambor, a chvilku povařte. Bramborové slupky následně nevyhazujte, ponechte je ve škrobové vodě. Vodu přelijte do kbelíku, ve kterém plánujete květináče mýt, či do nějaké jiné nádoby, kterou využijete ke stejnému účelu.

Do vody ponořte květináče a ponechte přes celou noc. Ráno by květináče měly být čisté. Pokud na nich uvidíte další nečistoty, jednoduše se jich zbavíte kartáčem. Nečistoty půjdou snadno odstranit. Takto květináče vyčistíte s minimálním úsilím. Je to mnohem lepší než nechat na nich ruce a strávit spoustu času čištěním.

Odvar z brambor

Samotný bramborový škrob je velkým pomocníkem v domácnosti. Využijete ho zejména při čištění květináčů. Pokud jste bramborové slupky již vyhodili, nevadí, můžete použít samotnou vodu z brambor. Postup zůstává stejný, na noc namočit květináče a potom případně dočistit.

Schovávat si vodu z brambor je velmi moudré. Pomůže vám při čištění celé domácnosti. Například nerezový dřez již nebude tak obtížné vyčistit. Své využití ale najde i na zahradě, například když se rozhodnete vyčistit plastový zahradní nábytek. Použití je jednoduché. Namočte si hadřík do bramborové vody, vetřete ji do povrchu, chvilku počkejte a posléze opláchněte obyčejnou vodou. A hotovo!

Když zjistíte, že vám došly brambory

Brambory jsou běžnou potravinou, která se dá najít snad ve všech domácnostech. Občas se ale stává, že tuto přílohu zapomenete dokoupit, když dojde. V tom případě využijte pomoci starých dobrých domácích čisticích prostředků, které si snadno vyrobíte pomocí kyseliny citronové či octa. Smíchejte jeden díl octa nebo citronové šťávy a devět dílů vody. Zapotřebí bude kartáč, s nímž květináče vyčistíte jedna báseň. Používejte pouze jako čisticí prostředek, nenamáčejte květináč do této směsi přes noc.

Zdroje článku: